Dostupni linkovi

Šešelj u strahu da mu hoće nauditi


Vojislav Šešelj u haškoj sudnici
Vojislav Šešelj u haškoj sudnici
Na Haškom sudu (ICTY) održana je administrativna rasprava u predmetu lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja, koji je proteklih dana podvrgnut rutinskoj kardiološkoj intervenciji, opisanoj na sudu kao "medicinska procedura".

Sudeći po njegovom nastupu na statusnoj konferenciji, koje se održavaju pred početak suđenja, Šešelj je osjeća dobro. Pretpretresnog francuskog suca Antonettija i sam optuženi je potvrdio kako mu je zdravlje dobro. „Sve dok dišem ja ću da sudjelujem u ovom procesu.“, rekao je optuženi sucu.

No sucu se požalio kako „mu se čini da netko iz vana manipulira njegovim zdravljem“ te kako je „Nerma Jelačić (glasnogovornica suda) obmanula javnost kako je operacija prošla bez problema“ budući da se onesvijestio tijekom nje i da ga je doktor obavijestio da mu je nestalo kisika“.

Podsjetio je na konspiraciju kako su bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića ubili u pritvoru Haškog suda i da su liječnici i sud manipulirali nalazima njegovih pretraga.



I dok se priprema novo (drugo po redu) suđenje za nepoštivanje suda zbog odavanja identiteta zaštićenih svjedoka, i dalje se čeka nastavak Šešeljevog glavnog suđenja po optužnici kojom se lider srpskih radikala tereti za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini.

Suđenje se prekinulo polovicom ove godine nakon saslušanja predposljednjeg svjedoka Pretresnog sudskog vijeća. Još bi trebao svjedočiti jedan zaštićeni svjedok, čije se zdravlje nedavno popravilo pa bi mogao svjedočiti video vezom. Ukoliko neće, sud će prihvatiti njegove već date izjave.

Šešelj je prijetio kako ni neće iznositi svoju obranu ako mu ICTY ne odobri sredstva za obranu. U utorak su strane obavještene kako će sud financirati 50 posto predviđenih troškova za Šešeljevu obranu. No kako je zaključio da mu se pravni tim plaća tek od ovog dana, Šešelj je najavio žalbu, i ponovio kako možda neće izvoditi dokaze.

Sudac Antoneti mu je savjetovao da pričeka na prijevod odluke o financiranju njegove odluke te da se dobro odmori prije nego ju pročita detaljno.

Upitan zašto je pisao Vijeću sigurnosti UN-a, Šešelj je objasnio kako su on i njegov pravni savjetnik (Boris Aleksić) odlučili upozoriti kako Rimski statut na čijoj mu se osnovi sudi, ne predviđa suđenje za otkrivanje identiteta svjedoka za što ga ICTY želi ponovno procesuirati.



Dok sud odluči o autentičnosti pronađenih dnevnika Ratka Mladića, koju Šešelj inače osporava, odrediti će se datum nastavka suđenja.

„Zbog Mladićevih dnevnika nepotrebno gubimo vrijeme...i što više vremena prođe moga procesa, to je proces manje regularan“
, zaključio je Šešelj koji očekuje da će mu trebati 2 godine za iznošenje dokaznog postupka obrane, ukoliko ga uopće bude iznosio. U pritvoru Haškog suda nalazi se od predaje 2003.godine, a samo suđenje počelo je 2007.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG