Dostupni linkovi

Optuženi: Želim da odbranim RS i srpski narod


Ratko Mladić u haškoj sudnici, 6. listopada 2011.
Optuženi za genocid i ratne zločine, bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pojavio se na drugoj po redu statusnoj konferenciji kako bi se razmotrile pripreme za njegovo suđenje, ali i zdravstveno stanje.

Još se utvrđuju činjenice – zašto je statusna konferencija kasnila sat i pol, no prve informacije, spomenute i od pretpretresnog suca Alphonsa Orie-a – govore kako je razlog loše zdravstveno stanje optuženog.

„Ja ne želim odlagati proces“, izjavio je Mladić opisujući sucu svoje loše zdravstveno stanje koje bi moglo odložiti procesuiranje.

„Što vrše pritisaka vrše na mene, sve sam jači“, dodao je optuženi.

Sudac Orie tokom rasprave sa Mladićem, 6. listopada 2011
Sudac Orie tokom rasprave sa Mladićem, 6. listopada 2011
Sudac Orie je nekoliko puta prekidao izlaganje optuženog budući da je skretao s teme – zdravstveni problemi, spominjući plačnim glasom kako želi obraniti Republiku Srpsku i srpski narod.

„Želim da bude sasvim jasno. Da se Vi teretite pred ovim međunarodnim sudom. Vi osobno, a ne netko drugi. Ni republika ni čitav narod. Stoga Vaša obrana treba da se usredotoči na tu osobu koja se kazneno goni. Republika Srpska je tijelo u kojem ste Vi djelovali i naravno da će se ona spominjati. No ja bih Vas potakao da branite samog sebe kao optuženog umjesto da branite druge ljude, entitete ili organizacije koje ovaj sud kazneno ne goni“, izjavio je sudac.

Mladić je optužen za genocid nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti u Srebrenici i još sedam bosanskoheregovačkih općina između 1992-95. godine, progon Bošnjaka i Hrvata diljem zemlje, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te uzimanje osoblja UN za taoce.

„Mene ljuti što Vi spominjete Srebrenicu. Idite po Hagu, ja sam tu. Kad sam došao u Knin...pa redom, svaku opštinu, svako selo...što znam, što je istina – ja ću reći. Ako vršite na mene pritisak, bilo kakav, bilo ko – neće od tog pritiska biti dobro“, reagirao je optuženi na spominjanje dijelova optužnice.

Nakon što je sudac Orie prekinuo statusnu konferenciju optuženi je nastavio govoriti – kako mu trebaju doktori iz Srbije.

Do kraja sljedećeg mjeseca strane u postupku bi trebale izvijestiti o usuglašenim činjenicama, poput povijesnog konteksta i nekih utvrđenih stvari na drugim suđenjima – kako bi proces što prije počeo u 2012.godini. Sljedeća statusna konferencija održati će se 10.studenog ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG