Dostupni linkovi

Svjedok Treanor: Karadžić je držao konce u rukama


Patrick Treanor na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. juni 2011
Patrick Treanor na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. juni 2011
Na suđenju optuženom za genocid i ratne zločine, bišem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je Patrick Treanor, politički stručnjak tužiteljstva i autor "Izvještaja o rukovodstvu (Srpske demokratske stranke) SDS-a između 1990 i 1992 godine.

On je tužiteljstvu opisao način na koji je došao do zaključka da je Karadžić bio na vrhu stranke kojom je čvrsto rukovodio. Odnosno naveo brojne novinske članke, presretnute razgovore između stranačkih čelnika te ostali materijal iz spornog vremena koji je uzeo u obzir u donošenju spomenutog zaključka.

„Svi članovi SDS-a morali su se pridržavati stranačke politike“, izjavio je svjedok Treanor odgovarajući na pitanja tužitelja Alana Tiegera koji je želio prikazati kako je optuženi Karadžić čvrsto držao konce u svojim rukama, prilikom utjecaja na provođenje svojih odluka na nižim, lokalnim razinama vlasti.



„Stranka je s vremenom razvila jedan efikasan način komuniciranja unutar stranke, kako bi se instrukcije prenosile s vrha prema dolje i primali izvještaji odozdo prema gore“, opisao je svjedok nakon čega ga je tužitelj upitao – tko je bio na vrhu hijerarhije SDS-a od 1990-1995.godine.

„Na vrhu hijerarhije je bio g.Karadžić kao predsjednik te stranke“, odgovorio je Treanor.

Kako bi pokazao da je Karadžić imao ratne namjere i prije, kao i poslije izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini 1992.godine tužitelj Tieger je iznio niz presretnutih razgovora između optuženog i lokalnih dužnosnika SDS-a.

Vršite vlast energično

Poput primjerice s Radoslavom Brđaninom, inače pravomoćno osuđenom na 30 godina zatvora zbog protjerivanja nesrpskog stanovništva iz sjeverozapadne Bosne, a koji je prema presretnutom razgovoru pitao Karadžića za svaku sitnicu prilikom donošenja lokalnih odluka prema ratnim aktivnostima.

Radovan Karadžić u sudnici, 1. juni 2011
„31.listopad 1991.godine. Dr.Karadžić kaže Brđaninu: Ma čovječe završavajte posao. Nemojte kao dadilju da me zovete za svaku sitnicu. Imate vlast u rukama, imate predsjednike općina i preko njih vršite vlast dok ne uspostavimo autonomiju. Ne možete me za svaku sitnicu ništa. Vršite vlast energično, ne smije ptica preletiti iznad Krajine i ne smije vojsci faliti Krajišnika (vojnika). Vidio sam kako je ono napisano i poslano. Sve ono mora da se ispostavi. Bdijte nad tim. Zovite svakog predsjednika općine da provjeravate – je li to završeno, je li to ostvareno“, pročitao je stenogram Tieger.

Nakon tužiteljstva, svjedoka Treanora je počeo unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam uz tvrdnje da u ratnom kaosu nije imao mogućnost kontrole lokalnih srpskih čelnika, na koje prebacuje krivnju za zločine pripisane po optužnici njemu.

Karadžić je za Treanora inače zatražio 40 sati za unakrsno ispitivanje, no od sudaca je dobio „ni četvrtinu“ toga.

Na početku unakrsnog ispitivanja potkraj sudske sjednice u utorak Karadžić je ispitivao svjedoka o njegovom početku rada za ICTY (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju), želeći uz to dovesti u pitanje njegovu stručnost „kao djelatnika haškog tužiteljstva koji je dobio određeni cilj“, kao i zaključke koje je iznio za vrijeme glavnog ispitivanja.



Unakrsno ispitivanje Treanora nastavlja se i u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG