Dostupni linkovi

Hadžić se izjasnio da nije kriv


Goran Hadžić u haškoj sudnici
Goran Hadžić u haškoj sudnici
Nekadašnji vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić izjasnio se da se ne osjeća krivim u svom drugom pojavljivanju pred Haškim sudom čije ga tužiteljstvo tereti kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja - ubojstvom i progonom civila nesrpske nacionalnosti s okupiranih područja Hrvatske.

Prema optužnici, udruženi zločinački pothvat protjerivanja hrvatskih civila imao je za cilj stvaranje samoproglašene Republike Srpske Krajine čiji je optuženi bio predsjednik.

Prije mjesec dana kada je uhićen i prvi put izveden pred suce Hadžić je iskoristio mogućnost da izjašnjavanje odgodi kako bi proučio te dobro shvatio optužnicu.

Predsjedavajući sudac Guy Delvoie to je provjerio, te podsjetio optuženog na njegovo pravo.

„Ja ću Vas danas opet pitati – hoćete li da Vam se optužnica pročita naglas ili se odričete tog prava", upitao je sudac.

„Odričem se tog prava. Ne želim da se čita naglas“, odvratio je optuženi.

Video: Goran Hadžić je 22. jula 2011 nakon hapšenja u Srbji izručen Haškom tribunalu

x
Hadžić izručen Haškom tribunalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
Hadžić se tereti u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom rata koji je trajao od 1991 do 1995.godine.

Sudac Delvoie pozvao ga je ponovno da se o optužbama izjasni.

„Gospodine Hadžić sada ću Vas zamoliti da se izjasnite o optužbama, a za tu svrhu ću Vas zamoliti da se ustanete. Gospodine Hadžić – kako se izjašnjavate po optužbama sadržanim u optužnici“, upitao je sudac.

„Izjašnjavam se da nisam kriv“, odgovorio je optuženi.

Uskoro će se zakazati nova statusna konferencija na kojoj će se utvrditi stanje u postupku, poput objavljivanja dokaznog materijala između obrane i tužiteljstva.

Proces, kao zadnji slučaj Haškog suda, prema dosadašnjoj praksi ne bi trebao početi još ove godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG