Dostupni linkovi

Rusija optužila tužioca i sudije Međunarodnog suda i izdala potjernice


MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog "ilegalne deportacije" nekoliko hiljada ukrajinske djece.
MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog "ilegalne deportacije" nekoliko hiljada ukrajinske djece.

Rusija je podigla optužnice u odsustvu protiv tužioca i troje sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji su izdali potjernicu za Vladimirom Putinom zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Ruska istražna komisija saopštila je kako su otuženi britanski tužilac Khana Karim Asad Ahmad, i sudije MKS Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitale i Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

Tereti ih se za "pripremu napada na predstavnika strane zemlje koja uživa međunarodnu zaštitu, kako bi zakomplikovali međunarodne odnose".

Prema navodima ove komisije, britanski generalni tužilac Kan "nezakonito" je izdao potjernicu za ruskim predsjednikom, a sudije donijele takođe "nezakonitu" odluku o hapšenju Vladimira Putina.

"Optuženi su, na osnovu rješenja istražitelja, stavljeni na potjernicu", naveli su iz Ruske istražne komisije.

Saopštili su da se istraga nastavlja te da su i drugi zvaničnici MKS-a pod istragom.

MKS je dan prije, 20. maja, saopštio da će ostati nepokolebljiv u potjernici za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ocijenivši neprihvatljivom mjeru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju potjernicu.

Wolf: Kleptokratama poput Putina treba suditi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:19:52 0:00

Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao potjernicu za Putinom, stavljen je na rusku potjernicu. Kan je u potjernici opisan kao čovjek rođen 30. marta 1970. u Edinburgu, u Škotskoj, ali se ne precizira šta je počinio da bi bio na potjernici.

Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu potjernicu kao "nezakonitu".

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da je više od 16.000 ukrajinske djece deportovano u Rusiju od početka invazije na Moskvu u februaru 2022. godine i vjeruje se da su mnoga smještena u institucije i hraniteljske domove.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog "ilegalne deportacije" nekoliko hiljada ukrajinske djece od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

XS
SM
MD
LG