Dostupni linkovi

Haški sud opomenuo beogradskog odvjetnika Filu


Toma Fila na jednom od haških suđenja, foto: sence-agency.com
Haški sud je objavio u petak kako je disciplinarna komisija za utvrđivanje odgovornosti beogradskog odvjetnika Tome File zatražila javno objavljivanje odluke o „javnom ukoru“, zbog njegovih izjava u medijima, kao i „neodobrenoj praksi“ na sudu kao branitelja, zbog sukoba interesa.

U istupima je, podsjećamo, Fila povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, potkraj prošle godine, rekao da je Haški sud doprinio sataniziranju Srbije u međunarodnoj javnosti, kritizirajući žalbene suce kao neiskusne nestručnjake.

S druge strane je poručio – kako će bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske biti osuđeni na doživotne kazne zatvora – zato jer je već tako odlučeno, makar im obojici suđenje još uvijek traje.

Budući da je Fila bio registriran kao haški branitelj, Haški sud je smatrao da je time povredio profesiju kao i nanio štetu ugledu suda na kojem je radio pa je formirana komisija koja je procijenila povredu dužnosti. Uz to obavljao je dužnost branitelja usporedno s dužnostima – savjetnika srbijanske vlade.

Prema zaključku komisije Fila se trebao javno opomenuti, a budući da se on na to žalio, tek je 8.srpnja ove godine potvrđen taj nalaz. Nakon toga, tročlana komisija je zatražila od suda da se to objavi javnosti budući da je procedura utvrđivanja odgovornosti obavljena u tajnosti.

Fila je u žalbi opisao optužbe, u odgovoru na zahtjev za formiranje komisije - kao osvetu Tajništva suda, odnosno njegovog predsjednika Johna Hockinga „jer ga ne trpi što je predugo tu i previše pamti i govori istinu“. Također je napomenuo kako mu je tim postupkom onemogućeno zastupanje bivšeg premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem – Gorana Hadžića, jednog od vođe srpske pobune u Hrvatskoj, kojem se trenutno sudi zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom spomenutog područja.

Fila je naknadno u medijima izrazio i mišljenje kako je previše kažnjen, pitajući se pri tom – što bi bilo da je tek iznio optužbe na račun predsjednika suda Theodora Merona, na način kako je to napravio nedavno danski sudac Frederik Harhoff.

On je naime optužio Merona za utjecaj na odluke drugih sudaca pri oslobađanju od zapovjedne odgovornosti spomenute Gotovinu i Markača, srbijanskog generala Momčila Perišića, kao i bivše šefove srbijanske tajne službe (DB) Jovicu Stanišića i Franka Simatovića – što je prema Fili „čisto kazneno djelo“.

No osim za istupe u medijima komisija je ukor donijela odlučujući i o „neatoriziranoj praksi“ budući da je Fila kao savjetnik srbijanske vlade 2008.godine te od 2012.godine savjetnik premijera Ivice Dačića – u sukobu dužnosti kao haški branitelj. To naime Fila nije službeno prijavio Tajništvu suda.

Medijima je dostavljena odluka komisije na 38 stranica u kojoj su obrazložena pravila odvjetničkih komora i kodeksa u međunarodnom kaznenom pravu. Dva člana komisije - John Cubbon, predstavnik Tajništva i Edina Rešidović, predstavnica Predsjednika savjetodavne komisije, bili su pri tom za javni ukor File, dok je izdvojeno mišljenje dala Natacha Fauveau Ivanović, iz haške udruge branitelja.

Ona je objasnila svoje protivljenje time – da je vrijeme u kojem je Fila bio u sukobu interesa bilo kratko.

Iako ga je komisija mogla kazniti i novčanom kaznom do 50 000 eura, to nije učinjeno, jer je ocijenjeno kako svojim istupima Fila nije spriječio izvršavanje pravde ili počinio slične otegotne okolnosti, kao što je gubitak sredstava suda.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG