Dostupni linkovi

Ovacije, četničke pesme i prase za Šešelja


Doček Šešelja na beogradskom aerodromu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Doček Šešelja na beogradskom aerodromu

“Oboriću vlast u Srbiji” prvo je što je rekao haški optuženik Vojslav Šešelj po povratku u Beograd posle 12 godina u pritvoru Međunarodnog suda za ratne zločine. Nekoliko stotina njegovih pristalica dočekalo ga je uz ovacije na aerodromu i ispred prostorija Srpske radikalne stranke u Zemunu gde je, u radikalskom maniru, u znak dobrodošlice bilo spremljeno i pečeno prase.

Patriotske pesme, zastave sa likom Vojislava Šešelja, četničke i stranačke zastave, šubare, kokarde i bakljada obeležili su dolazak lidera SRS-a u Beograd.

Nakon što se u uzavreloj atmosferi koju su na Aerodromu Nikola Tesla napravile njegove pristalice Šešelj pozdravio sa okupljenima, malo po sletanju aviona iz Amsterdama oko 13 časova, u koloni stranačkih vozila uputio se ka Zemunu gde se sa prozora prostorija stranke obratio pristalicama.

“Haški tribunal me je na brutalan način izbacio iz ševeningenske tamnice. Ja to nisam tražio, ali su samo hteli što pre da me se otarase. Kažu da je to privremeno. Međutim, to privremeno će trajati sve dok ne oborim sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Te naše otpadnike i srpske izdajnike”, poručio je.

Radikali i okupljeni iz mase su ovacijama pozdravili govor njihovog lidera, a najčešće su se čuli uzvici “Pobeda, pobeda..” i “Vojo Srbine”.

Uoči Šešešeljvog dolaska iz stranačkog kombija treštale su patriotske i četničke pesme, sve je podsećalo na ratne devedesete, dok su se okupljeni tiskali i gurali kroz masu da prvi ugledaju i pozdrave predsednika SRS-a i haškog optuženika. Čim se pojavio začuli su se uzvici podrške, a oni najuporniji probili su se kroz telohranitelje da se pozdrave i Šešelja potapšu po ramenu.

U zgradi Magistrata, gde su prostorije stranke, vladalo je opsadno stanje. Novinarima nije dozvoljeno da sa njim razgovaraju, dok je sve goste i povratnika iz Haga u press sali, po starom radikalskom običaju, ispod velike slike Vojislava Šešelja čekalo meze i pečeno prase sa jabukom u ustima.

Posle sat i po razgovora sa stranačkim kolegama, Šešelj se sa balkona obratio svojim pristalicama, uglavnom pominjao Hag i, u starom maniru, patriote i domaće izdajnike, a govor je završio, takođe, kako je to činio i devedesetih:

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, ja vam zahvaljujem što ste danas ovde došli. Živeli, živela velika Srbija!”

Iako je Srpska radikalna stranka najavila da će se po dolasku Vojislav Šešelj obratiti novinarima to se nije dogodilo. Press konferencija tog haškog optuženika zakazana je za četvrtak u podne.

Miting Srpske radikalne stranke na beogradskom Trgu Republike, koji je u SRS zamišljen kao obeležavanje povratka Vojislava Šešelja, najavljen je za subotu 15. novembar u podne.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG