Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen drugi čovjek talibanskog pokreta?


Ilustrativna fotografija: Anti-talibanski posteri u Karachiju 2008.
U Pakistanu je uhapšen drugi čovjek talibanskog pokreta, tvrde američki i pakistanski sigurnosni izvori. "The New York Times" danas je objavio da je Mullah Baradar uhapšen još prije nekoliko dana u Karachiju tokom zajedničke tajne akcije Amerikanaca i Pakistanaca. Talibanski izvori negiraju izvještaje i tvrde da se Baradar nalazi u Afganistanu gdje organizira “vojne i političke aktivnosti”.

Mullah Baradar je drugi čovjek talibanskih snaga. Koordinirao je akcije na jugu i jugozapadu Afganistana gdje je i najžešći talibanski otpor aktualnim vlastima, posebno u području Kandahara i u provinciji Helmand.

Prema podacima Interpola bio je zamjenik afganistanskog ministra obrane za vrijeme talibanskog režima sve do njegova sloma 2001.

Na čelu je vojnog vijeća od 2006. kada je naslijedio ubijenog Mulla Akhtara Mohammeda Usmania.

U javnosti je poznat po prošlogodišnoj izjavi kada je svojim ljudima rekao da se otvoreno ne konfrontiraju s američkim vojnicima, koji su bolje naoružani, već da koriste gerilsku taktiku ratovanja.

U julu prošle godine izmjenjivao je elektronske poruke s Newsweekom u kojima je isticao kako će nastojati ostvariti taktiku po kojoj će američke snage imati maksimalne gubitke.

"Mekša" figura?


Nakon toga su učestala postavljanja eksplozivnih naprave uz ceste, mete koji su pripadnici međunarodnih snaga. Tada je odbacivao bilo kakve razgovore s američkom stranom ponavljajući da su oni napali njegovu zemlju i da se mujahedini neće, ni predati ni razgovarati.
Poslanik u afganistanskom parlamentu Mulvi Rahmani smatra, da bi hapšenje Baradara, ako se pokaže točnim, bilo veliki udarac talibanima i da bi rat mogao biti okončan, jer već veliki broj značajnih talibanskih lidera u zatvoru.

Različita su mišljenja o značaju njegova hapšenja. Poslanik u afganistanskom parlamentu Mulvi Rahmani smatra, da bi hapšenje Baradara, ako se pokaže točnim, bilo veliki udarac talibanima i da bi rat mogao biti okončan, jer već veliki broj značajnih talibanskih lidera u zatvoru.

Kako je akcija hapšenja izvedena u suradnji pakistanskih i američkih obavještajnih službi, očito je da je službeni Islamabad odlučio stati na kraj ugošćavanju talibanskih dužnosnika u svojoj zemlji, što Bijela kuća traži već duže vrijeme.

Talibani negiraju hapšenje svog zapovjednika tvrdeći da se radi o zapadnoj propagandi kojom se pokušavaju “demoralizirati vojnici i minorizirati jihad koji su pokrenuli u cijelom Afganistanu”.

Neki analitičari tvrde da je Baradar ipak nešto “mekša” figura u poređenju s Mulla Omarom i ostalim vodećim ljudima, te da bi ga mogli naslijediti oni koje će biti nemoguće razumijeti i s kojima će biti isključen bilo kakav razgovor.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG