Dostupni linkovi

Hapšenje za ratni zločin na Kosovu


U izveštaju kosovske policije se ne preciziraju detalji ratnog zločina, a nije navedeno ni ime uhapšenog, dok je Kancelarija Vlade Srbije saopštila da se radi o Časlavu Joliću koji je imao boravište u Srbiji.

Policija Kosova saopštila je da je u Đurakovcu, opština Istok u pećkom regionu, uhapsila jednu osobu srpske nacionalnosti koja je osumnjičena za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine.

"Nakon istražnih radnji koje je sprovela Jedinica za istraživanje ratnih zločina, identifikovan je i uhapšen jedan Srbin zbog ratnih zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom na Kosovu u periodu od 1998. do 1999", navodi se i dodaje da je odlukom tužioca odveden u pritvorsku jedinicu.

U izveštaju kosovske policije se ne preciziraju detalji oko ratnog zločina, a nije navedeno ni ime uhapšenog.

Međutim, Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije navela da se radi o Časlavu Joliću (54).

Kako navode iz Kancelarije, Jolić je boravište imao u Srbiji, ali je na Kosovo odlazio redovno u poslednje 23 godine, te da do sada nije imao nikakvih problema.

"On je otišao da obavi određene poslove iz ostavinske rasprave nakon smrti oca kada je naprasno uhapšen po nedavnoj optužnici, što baca posebno svetlo na njegov slučaj. Ovime je nastavljena praksa pravosuđa u Prištini da po nekakvim tajnim optužnicama, sa nekredibilnim svedocima i preko noći podiže optužnice protiv Srba sa Kosova i Metohije i da ih na ovakav način odvraća od povratka na njihova ognjišta ili potraživanje njihovih zakonitih prava", navode iz Kancelarije.

Dodaje se da je obezbeđena pravnu zaštita uhapšenom Joliću i da će o njegovom slučaju biti obavešteni međunarodni predstavnici.

U potrazi za pravdom za ubijenog sina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Od 2000. do 2008. godine, ratne zločine na Kosovu je istraživala Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK), dok je od 2008. godine za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX).

Ova misija je 2018. godine dokumenta predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.

XS
SM
MD
LG