Dostupni linkovi

Hapšenje Radončića može dovesti do krize vlasti


Pripadnici SIPA-e u zgradi "Avaza", 25. januar 2015.
Pripadnici SIPA-e u zgradi "Avaza", 25. januar 2015.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, koji je osumnjičen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa, predat je u nadležnost Tužilaštva BiH. Nakon ispitivanja u utorak, tužitelj bi trebao predložiti mjere protiv osumnjičenog Radončića, a odluka će biti donesena nakon ročišta koje je zakazano za srijedu.

Radončića su u utorak uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Analitičari vjeruju da je u slučaju Radončić najveća odgovornost na državnom Tužilaštvu, te da će njegovo hapšenje u velikoj mjeri izmijeniti političke odnose, prije svega u Federaciji BIH.

Hapšenje lidera Saveza za bolju budućnost i delegata u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudina Radončića otovrilo je niz pitanja. Najprije ono na koje je bosanskohercegovačka javnost godinama unazad navikla: Da li je riječ o još jednoj spektakularnoj akciji, koja će na koncu završiti bez rezultata ili je pak u pitanju konačno buđenje bh. pravosuđa.

Radončić osumnjičen za još jedno krivično djelo

U Tužilaštvu BiH završene su prve procedure u vezi sa predstojećim saslušanjem predsjednika Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudina Radončića koji je osumnjičen za ometanje rada pravosuđa, čemu je danas dodat osnov sumnje i za navodnu aferu u vezi sa ambasadorskim mjestom u Sloveniji, tvrdi njegov advokat Dragan Barbarić.

Nakon završene rasprave u Tužilaštvu BiH, Barbarić je nazvao skandaloznim ponašanje Tužilaštva.

"Radončić je danas dao izjavu u Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/, a inspektori su radili po nalogu tužioca. Odmah nakon toga, po dolasku u prostorije Tužilaštva BiH vidjeli smo potpuno novi osnov sumnje jer je dodato novo krivično dijelo. Ja nisam potpisao zapisnik, nije ni advokat Vasvija Vidović. To je skandal", naveo je Barbarić, prenose mediji.

Lider SBB-a predat je danas Tužilaštvu BiH uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Iz Tužilaštva BiH danas je samo kratko saopšteno da će "postupajući tužilac u zakonskom roku od 24 časa ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima".

Politički analitičar Adnan Huskić kaže da su građani u BiH navikli da posmatraju teatralna hapšenja viskopozicioniranih političara koja obično završe puštanjem na slobodu i propadanjem slučajeva zbog proceduralnih grešaka.

“Mislim da je iz tog razloga jako važno da u ovom slučaju, s obzirom da se radi o osobi visokog javnog profila, s obzirom da se radi o slučaju koji će biti pod velikom paskom javnosti, nužno da Tužilaštvo uradi svoj posao kako treba i transparentno”, kaže Huskić.

Bez obzira na epilog hapšenja Fahrudina Radončića taj će događaj na dalje političke odnose u BiH mnogo uticati, smatraju analitičari. Malo šta će nakon svega ostati isto makar na bošnjačkoj političkoj sceni, vjeruje Huskić.

“Jako puno će ovisiti od toga kakva bude procjena samog Fahrudina Radončića šta bi njemu u ovom slučaju više odgovaralo. Ne treba zaboraviti da se povlačenjem SBB-a (Saveza za bolju budućnost) iz vlasti, otvara jedna dosta duboka kriza vlasti u Federaciji, pa i na državnom nivou. Tako da u principu ne mislim da se može desiti da sve ostane isto kao što je i bilo s obzirom na ovu novonastalu situaciju”, dodaje on.

Koalicioni partner Radončićevog Saveza za bolju budućnost, Stranka demokratske akcije (SDA), nakon hapšenja mudro šuti. Tek šturo saopštenje u kom pišu da Radončićevo hapšenje predstavlja ozbiljan izazov za novouspostavljenu koaliciju.

"Vjerujemo da su pravosudne institucije svjesne ovih okolnosti, te da će svoj posao obaviti u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava, zakona, kao i vlastitih obaveza i odgovornosti, te o nalazima obavijestiti javnost. Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njenih građana", navodi se u saopštenju iz Stranke demokratske akcije.

Velika odgovornost na Tužilaštvu

Podsjećamo, SBB i SDA su koalicioni partneri od oktobra prošle godine.

U okviru akcije u kojoj je uhapšen Radončić nedavno je uhapšen i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić, koji je i kandidat ispred SBB-a na mjesto državnog ministra prometa i komunikacija.

Državna agencija za istrage i zaštitu u međuvremenu je predsjedavajućem Vijeća ministara BIH poslala pozitivan nalaz nakon što je završena provjera kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija i za zamjenika ministra odbrane, Bakira Dautbašića i Seada Jusića.

Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa objašnjava da hapšenje Fahrudina Radončića može imati političke posljedice i na nivou Federacije i na nivou države.

“Ukoliko SBB donese odluku da istupa iz koalicije ili barem da zaledi status koalicionog partnera to će destabilizirati parlamentarnu većinu, posebno na nivou BiH gdje je ona manje stabilna. Dakle, tih nekoliko zastupnika u zastupničkom domu koji dolaze iz SBB-a presudiće da više ne postoji parlamentarna većina. A još jedna odluka je tu vrlo bitna, a to je da li će gospodin Dautbašić biti imenovan za ministra”, kaže Arapović.

Da li će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH nakon hapšenja visokopozicioniranih kadrova Saveza za bolju budućnost podržati njihova u Vijeću ministra BiH odgovara Bariša Čolak, bivši ministar pravde BiH i član HDZ-a.

“Stranka će na kraju krajeva zauzeti takav stav. Vi znate da je naše opredjeljenje bilo da stranka gospodina Radončića sudjeluje u vlasti i to na svim razinama i evo došlo je još da to praktično završimo na državnoj razini i to u izvršnoj vlasti”, navodi Čolak.

U ostalim političkim partijama koje imaju svoje delegate i zastupnike na nivou BIH smatraju da pravosuđe u ovom slučaju stvari mora dovesti do kraja i uraditi ozbiljan posao.

Lazar Prodanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vjeruje da će, ukoliko se to ne desi, biti poremećeni politički odnosi u državi.

“Ja smatram da će to imati velike posljedice ukoliko to bude samo obično spektakularno hapšenje i ukoliko se pokaže neosnovano. Morala bi biti značajno veća odgovornost Tužilaštva vezano za ovaj slučaj”, dodaje Prodanović.

XS
SM
MD
LG