Dostupni linkovi

Načelnik novosadske policije osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe


Protesti u Beogradu, 8. jul 2020. Ime Slobodana Malešića se pojavilo u javnosti zbog primene sile prema demonstrantima u tom periodu u Beogradu

Slobodan Malešić, general policije i načelnik Policijske uprave (PU) u Novom Sadu, osumnjičen je da je organizator kriminalne grupe, saopštilo je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal (TOK).

Kako je u saopštenju 5. aprila naveo TOK, po nalogu Tužilaštva nakon višemesečnog predistražnog postupka policija je, pored Malešića, uhapsila još tri osobe - Dragana Kovačevića, policijskog službenika Uprave kriminalističke policije - Odeljenje za borbu protiv korupcije, policijskog službenika PU u Prijepolju Ljubomira Stanišića i privatnog preduzetnika Dženana Kujovića.

"Ova organizovana kriminalna grupa se od sredine 2018. do danas udružila radi vršenja više krivičnih dela sa koruptivnim elementom", navelo je TOK.

Navodi se da su njih četvorica osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

"Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe. Osumnjičen je da je od Kujovića primao korist kako bi osumnjičenim policajcima usmeno izdavao naloge da ne otkrivaju i prikupljaju dokaze radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja", navelo je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal.

TOK je saopštio da se sumnja da su Stanišić i Kovačević osumnjičeni i da su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja.

Dodaje se da je osumnjičeni Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Po navodima Tužilaštva, sumnja se da je Malešić uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se on prevozio, kao i da se ukloni napomena iz informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

"Osumnjičeni Malešić primio je korist u novcu i materijalim dobrima za izgradnju splava na Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja kao i na ime navodne stipendije u korist njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana", navelo je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal.

TOK je saopštio da je svim licima lišenim slobode određeno zadržavanje i da su u toku su njihova saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ko je Slobodan Malešić?

Slobodan Malešić je bio zamenik direktora policije Vladimira Rebića, nakon čega je pre dve godine postavljen za načelnika PU Novi Sad. Prethodno je bio načelnik PU Kragujevac.

Njegovo ime se pojavilo u javnosti na protestima u julu 2020. godine, kada je policija primenila silu protiv antivladinih demonstranata. Deo građana i političara označili su upravo Malešića kao odgovornog za prebijanje demonstranata, navode mediji.

On je za TV Prva tada izjavio da je policija upotrebljavala silu u krajnjim momentima, odnosno kada je život policajaca bio ugrožen.

"Ne znam ko su učesnici skupa, ali oni koji napadaju policiju su huligani, sušta suprotnost od onih koji kad vide da se napada policija, oni se sklone, oni koji su došli da protestvuju mirno. Većina lica koja su privedena imaju ozbiljan dosija, uglavnom su to osobe povezane sa narkoticima ili nasilničkim ponašanjem", rekao je tada on.

Novi protest u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Beogradski centar za ljudska prava je povodom tih akcija ranije saopštio da je podneto 35 krivičnih prijava tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu protiv 70 nepoznatih pripadnika MUP-a koji su tukli demonstrante.

Malešić je za načelnika u Novom Sadu postavljen 21. avgusta 2020. godine.

XS
SM
MD
LG