Dostupni linkovi

MUP KS: Policajci koji su uhapsili Nidžaru Ahmetašević počinili 'težu povredu dužnosti'


Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je 6. marta u Sarajevu
Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je 6. marta u Sarajevu

Dva policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počinili su težu povredu službene dužnosti prilikom privođenja novinarke Nidžare Ahmetašević u martu 2021. godine, utvrđeno je nakon unutrašnje kontrole MUP-a KS.

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu prilikom snimanja pripadnika policije KS koji su izdavali prekršajne naloge vozačima nepropisno parkiranih vozila.

Iz Uprave policije MUP-a KS tada je saopšteno da je Ahmetašević uhapšena "jer je narušavala javni red i mir" i "jer je odbijala da postupi po naređenju policije", zbog čega će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

Advokat Muhamed Čučak rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je problem nastao jer je Ahmetašević htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

Iako joj je određeno zadržavanje od 24 sata, na slobodu je puštena iste večeri.

Protiv dvojice policajaca koji su uhapsili Ahmetašević otvorena je unutrašnja istraga, a MUP je Nidžari Ahmetašević izdao prekršajni nalog u iznosu od 501 konvertibilne marke (oko 250 eura) za narušavanje javnog reda i mira.

Brojne organizacije i javne ličnosti izrazile su protest zbog njenog privođenja, posebno zbog primjene sile i neprimjerenih riječi koje su joj upućivali pripadnici MUP-a KS.

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi protiv dva policajca dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a KS radi pokretanja disciplinskog postupka.

Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Posljednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu. Zbog konstantnih prijetnji koje dobija, od nedavno je pod zaštitom organizacije Front Line Defenders. Urednica je i regionalnog portala Kosovo 2.0.

XS
SM
MD
LG