Dostupni linkovi

U Moskvi uhapšen državljanin Crne Gore za kojim je Podgorica raspisala potjernicu


Automobil crnogorske policije (Ilustracija)
Automobil crnogorske policije (Ilustracija)

Crnogorska policija potvrdila je u utorak da je u Moskvi uhapšen Dražen Milović, crnogorski državljanin, za kojim je u martu Crna Gora raspisana međunarodna Interpol potjernica.

"U predmetu traganja za licem D.M. (36) koje je lišeno slobode u Ruskoj Federaciji Uprava policije Crne Gore je preko NCB Interpol-a Podgorica aktivno razmjenjivala podatke i informacije sa NCB Interpol Moskva".

Kako se navodi, Milovićem međunarodna potjernica raspisana je zbog sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija međutim, u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa, nije precirala kada će biti izručen Crnoj Gori kao ni da li su tačni medijski navodi da je uhapšeni Milović rođak visokog crnogorskog policijskog službenika Ljuba Milovića, koji je u bjekstvu od ljeta prošle godine.

Za Ljubom Milovićem, koji je u bjekstvu, Viši sud u Podgorici raspisao je nacionalnu potjernicu u julu 2022. godine.

Milović i Petar Lazović, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji je uhapšen 18. jula 2022. terete se da su članovi kavačkog kriminalnog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer.

Podgorički Viši sud je krajem aprila potvrdio dio optužnice Specijalnog državnog tužilaštva protiv Zvicera u kojoj piše da su Lazović i Milović polovinom 2020. postali članovi te kriminalne organizacije.

Lazović, je iz pritvora ponudio jemstvo od 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se branio sa slobode, što je sud odbio početkom aprila.

Crna Gora je imala dobre odnose sa Rusijom do 2014. godine kada se zbog ruske aneksije dijela Ukrajine, Krima, prateći politiku EU, pridružila sankcijama Rusiji.

Ulazak Crne Gore u NATO 2017. dodatno je udaljio Podgoricu i Moskvu

XS
SM
MD
LG