Dostupni linkovi

Predsjedniku Opštine Budva određen pritvor od 72 sata


Gradonačelnik Milo Božović 27. decembar 2022. godine u Budvi
Gradonačelnik Milo Božović 27. decembar 2022. godine u Budvi

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću je određen pritvor od 72 sata.

On je uhapšen u četvrtak 13. aprila rano ujutru.

Akciju hapšenja izveli su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje Božovića sumnjiči za više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i šverca narkotika.

"Postoje osnovi sumnje da je Božović učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", saopštio je za Radio Slobodna Evropa portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Radonjić navodi da je policija pretresala Božovićeve stanove i druge prostorije koje koristi i najavljuje da će biti sproveden državnom tužiocu, gdje će biti saslušan kao osumnjičeni.

Božović odbacio optužbe

Branilac osumnjičenog, advokat Miroje Jovanović je nakon saslušanja saopštio da je Milo Božović negirao izvršenje krivičnog djela.

Advokat Miroje Jovanović.
Advokat Miroje Jovanović.

„Božović je sa indignacijom odbacio ono što je tužilac pročitao i ono što mu se stavlja na teret. On je eksplicitno naveo u odbrani da se radi o politički motivisanom procesu“, rekao je advokat Jovanović prenosi RTCG.

Branilac je rekao da će predati žalbu na rješenje o zadržavanju Božovića.

Akcija Specijalnog tužilaštva je sprovedena u više gradova.

Reagovao lider Demokratskog fronta

Milo Božović je visoki funkcioner proruskog Demokratskog fronta (DF).

Odmah je reagovao lider DF Andrija Mandić na skupštinskom Odboru za bezbjednost, odbacujući sumnju da je njegov funkcioner Božović počinio bilo koje krivično djelo.

"Ako postoji neko ko nije imao nikakvog razloga da se bavi nedozvoljenim poslom to je on. Specijalni tužilac će morati da priloži mnogo dokaza da opravda ove tvrdnje", kazao je Mandić u prvoj reakciji.

Prethodno je portparol SDT Vukas Radonjić saopštio za RSE da Specijalno policijsko odjeljenje, uz logističku i operativnu pomoć Protivterorističke jedinice policije, preduzima mjere i radnje u okviru izviđaja u dva krivična predmeta.

Dodao je da je hapšenje izvedeno po nalogu tužilaštva, uz podršku i pomoć Agencije Evropske unije za saradnju i sprovođenje zakona - EUROPOL.

Ko je Milo Božović ?

Četrdesetšestogodišnji Milo Božović je po struci ekonomista.

U svim sazivima budvanskog parlamenta, od 2005. do 2020. godine, biran je za odbornika, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Nakon što je opozicija predvođena prosrpskim i proruskim Demokratskim frontom (DF) osvojila vlast u Budvi na izborima 2016., izabran je za menadžera Opštine.

Postaje poslanik Skupštine Crne Gore 2020.godine, nakon što je DF sa koalicionim partnerima osvojio većinu na avgustovski parlamentarnim izborima.

Milo Božović tokom posjete premijera Dritana Abazovića Opštini Budva. 27. decembra 2022
Milo Božović tokom posjete premijera Dritana Abazovića Opštini Budva. 27. decembra 2022

Kada je u avgustu 2022. predsjednik Opštine Budva Marko Carević podnio ostavku, zamijenio ga je Božović, a nakon lokalnih izbora u oktobru potvrđen mu je mandat na čelu opštine.

M portal je u septembru 2022.objavio objavio „SKY ECC“ prepisku dvojice pripadnika škaljarskog klana u kojoj se pominju navodni Božovićevi nezakoniti poslovi u kontekstu podrške koju bi im mogao obezbijediti u bezbjednosnom sektoru.

Božović je tada bio član skupštinskog Odbora za bezbjednost.

Nije bilo reakcije zvaničnih instanci na ove napise.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je početkom godine objavila da je još ranije protiv Božovića podnijela prijavu Agenciji za sprječavanje korupcije zbog kršenja zakonske obaveze da prijavi svoju imovinu tokom prethodne dvije godine.

MANS je naveo da podaci iz budvanskog katastra pokazuju "da je Božović značajno uvećao svoju imovinu" u odnosu na 2019, kada ju je posljedni put prijavio.

XS
SM
MD
LG