Dostupni linkovi

MUP: Bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu uhapšen zbog nelegalnog upisa 45 hrvatskih državljana


Rektorat Univerziteta u Kragujevcu, arhivska fotografija

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, uhapsili su N.A. (64), bivše odgovorno lice Univerziteta u Кragujevcu zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, kao i P. Č. (63), bivše odgovorno lice Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Кragujevcu koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, sumnja se da je N.A. protivzakonito posredovao da P.Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i lica koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Кragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe, izvrše upis 45 državljana Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

"P.Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dve godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoj", navodi se u saopštenju.

Kako se sumnja, on im je omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da ti studenti nisu izmirili svoje finansijske obaveze.

Time su, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Кragujevcu za 2,7 miliona dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnetom zahtevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara.

"N.A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogući odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Кragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu", navodi MUP.

P. Č. se, prenosi Beta, tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Кragujevcu, a kada je N.A. stupio na dužnost odgovornog lica Univerziteta u Кragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Кragujevcu u iznosu od najmanje 80.000 dinara, budžet Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG