Dostupni linkovi

Slučaj "Kolubara": Politički ili obračun sa korupcijom


Kolubara - ilustracija
Kolubara - ilustracija
Da li je hapšenje rukovodioca „Kolubare“ stvarna borba protiv korupcije u javnim preduzećima u Srbiji koja se smatraju najvećim koruptivnim bazenom ili deo predizborne političke kampanje.

Snalažljivi pojedinci, bliski vlastima ali čelnicima rudarskog basena Kolubara, kroz velike zloupotrebe, oštetili su to preduzeće za preko 10 miliona evra.

Optužnica tereti nekadašnjeg direktora Dragan Tomić i još 16 lica da su dodeljivali poslove privatnim preduzećima, kao izvođačima radova, iako su znali da nemaju adekvatnu mehanizaciju.

Oglasio se i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, koji kaže da je akcija hapšenja izvedena nakon visemesečnog rada Tužilaštva za organizovani kriminal i policije.

“Ukupan iznos pribavljenje imovinske koristi za pivatna preduzeća i visina štete za Kolubaru iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo preko deset miliona evra. Tužilaštvo zajedno sa policijom i poreskom upravom analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća i ukoliko se utvrdi da je zakup mašina urađen na sličan način treba očekivati proširenja postupka na druga lica”, kaže tužilac Radisavljević.

Kolubara je bila glavni radnički zamajac petooktobarskih promena 2000-te godine. Tada su radnici ugasili teške mašine i obustavili iskopavanje uglja važnog za proizvodnju električne energije.
Slobodan Homen

Jedanaest godina posle iskopavanje koruptivnih poslova i mahinacija, Slobodan Homen državni sekretar u Ministarstvu pravde kaže da je „brutalna korupcija" u preduzeću "Kolubara" bacila senku na demokratske procese u Srbiji posle petooktobarskih promena.

„Jednostavno moramo svi da znamo da su u pitanju zaisita velike akcije. Ovde ne učestvuje jedan tužilac i jedan policajac u kontekstu da vodi kompletnu istragu i ako vi u jednom trenutku uhapsite 16 osoba, koja su bila praćena i bila na merama. Borba protiv korupcije mora biti stalna. Ne sme da se završi na jednom ili drugom postupku. Pogotovo ne sme da se dešava intenzivirano u predizbornim kampanjama mada smo mi danas daleko od izbora”, kaže Homen.

DSS: Tomić već medijski osuđen

Simbolička slučajnost smestila je čitavu priču na petokotobarsko prisećanje i u predizborni tajmig.

Nekadašnji direktor Dragan Tomić bio je na čelu Kolubare od 2004. do 2008. godine, kao kadar tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, zbog čega Petar Petković portparol Demokratske stranke Srbije tvrdi da čitav slučaj ima političku pozadinu.

“Već skoro godinu dana preko pojedinih medija se najavljuje hapšenje Dragana Tomića, tako da je on medijski već osuđen i pre nego što je protiv njega pokrenut sudski postupak. Zbog toga DSS upozorava da je samo sud nadležan da utvrdi da li je prekršen zakon. DSS upozorava da niko ne sme zbog izborne kampanje da zloupotrebljava državne institucije. Bilo bi veoma opasno ako se ispostavi da se hapšenja koriste u političke obračune sa neistomišljenicima”, podvlači Petković

Priča o mutnim poslovima u Kolubari javno egzistira više od godinu dana i uglavnom se svodila na međustranačka optuživanja o lošem upravljanju političkih partija javnim preduzećima.

Šuković: Problem javnih preduzeća je odavno poznat i država je morala u borbi protiv korupcije da se tim problemom bavi duži period.
Država u takvom stanju prosto nije imala izbora i morala je da pokaže da nešto preduzima. Upravljački kadrovi gubitaških javnih preduzeća su politički namešetici države, kaže član Saveta za borbu protiv korupcije i saradnik Instituta društvenih nauka Danilo Šuković.

”Kada su u pitanju javna preduzeća to su problemi koji su uglavnom poznati i prisutni. Znate koliko je bilo afera oko javnih preduzeća. Železnica, Aerodrom Beograd, Putevi Srbije. To su sve stvari o kojima je pričano, dokumentovano ali država nije pokretala, pa nas sada ovo navodi na pomisao da je to više politička kampanja nego borba protiv korupcije. Taj problem javnih preduzeća je odavno poznat i prisutan i država je mogla da je i htela i trebalo je i morala je na kraju krajeva u borbi protiv korupcije, da se tim problemom bavi duži, duži period”, konstatuje Šuković.

Šuković podseća da su javna preduzeća kojima upravlja država najpodložniji korupciji koja dolaze iz sfere politike. Takođe su veliki gubitaši, ali i poslodavci za desetine hiljada građana, pa je vlada odlučila da zbog predizbornog mira preuzme dugove, od nekoliko stotina miliona evra, nekih koji su kao „Kolubara” predmet istražnih organa, kao što su "Putevi Srbije” i “Železnice Srbije” .
XS
SM
MD
LG