Dostupni linkovi

Hapšenja zbog zloupotreba u Galenici


Serbia - Galenika Factory, undated
Serbia - Galenika Factory, undated
U Srbiji je u subotu jutro uhapšeno osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju fabrike lekova "Galenika", među kojim i bivši direktor, prenose mediji.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je do sad utvrđeno da je kompanija "Galenika" malverzacijama u poslovanju oštećena za oko 12 miliona evra, ali dodao da će se istragom doći i do veće sume.

Veljović je na konferenciji za novinare naveo da su, pored osam uhapšenih, među kojima je i bivši direktor "galenike" Nenad Ognjenović, krivičnom prijavom obuhvaćeni i bivši generalni direktor "Velefarm" holding kompanije Dragoljub Vučićević i Radosav Sekulić, pod čijem kontrolom su poslovala preduzeća u okviru "Habit grupe", prenosi B92.

Prema rečima Veljovića, finansijske transakcije odvijale su se preko Agrobanke.

On je naveo da je sedam miliona evra zloupotrebljeno u nabavci sirovine za izradu lekova, dva miliona evra za nabavku skulptura iz livnice "Jeremić" i više od dva miliona evra prodajem gotovih lekova bez odluke organa upravljanja.

Pored Ognjenovića uhapšeni su bivši pomoćnik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, suvlasnik i direktor livnice "Jeremić" Miodrag Jeremić, preduzetnik iz Podunavaca Dragan Pavlović, vlasnik preduzeća "Unihemkom" Željko Jovanović, direktorka privrednog društva "Farmanari" Ljubica Trica, direktor privrednog društva "Trgošped trans" Milan Vladović i sudski veštak Željko Virmančević.

Veljović je kazao da će istraga biti nastavljena i da neće biti pošteđenih.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je u subotu ujutro za RTS da ova hapšenja nisu kraj i da veruje da će se ona tek nastaviti u vezi sa svim spornim privatizacijama u Srbiji.

"Tužilački predmet je otvoren, očekujem da će svi odgovorni za zloupotre u ovom preduzežu odgovarati. Priveden je i bivši generalni dorektor „Galenike“ Nenad Ognjenović i mnoga druga lica", kazao je Vučić i dodao „da je ovde reč o načinu na koji je Srbija pljačkana prethodnih decenija“ i kako su se pravile kombinacije da sav novac završava na privatnim računima rukovodilaca „Galenike“ dok fabrika ništa nije dobijala.

Tragikomično je, istakao je Vučić, da se "Galenika" bavila kupovimom livenih struktura, kao da joj te posao, a ne proizvodnja lekova, prenosi B92.

"Bilo je mnogo sumnji da će li Srbija reagovati. Mnogi su rekli da neće, a mi smo rekli da hoće. Danas svi mogu da vide da smo moderan uređena zemlja koja reaguje i imamo nultu toleranciju na korupciju i kriminal. To je naš dug našem narodu, mi ćemo taj posao nastaviti. Ovo je tek početak", zaključio je prvi potpredsednik Vlade.

Krajem januara Radna grupa MUP-a Srbije preuzela je istragu zloupotrebama u "Galenici" sa ciljem da se utvrdi kako je jedna od najuspešnijih domaćih farmaceutskih kompanija zapala u krizu i ogromne dugove.

Galenika je inače na spisku 24 privatizacije koje je Evropski parlament označio kao sporne.

Istragu o zloupotrebama u "Galenici" započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića. Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011.

Zloupotrebe u “Galenici” često su bile tema u medijima, a procenjuje se da je njen dug 180 miliona evra.
XS
SM
MD
LG