Dostupni linkovi

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević završio je u četvrtak uveče saslušanje osumnjičenih za malverzacije u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), nakon čega je predložio da im se odredi pritvor.

U nastavku istrage oko malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine uhapšeni su Goran Kostić bivši predsednik Izvršnog odbora i Jelena Kokelj Protić, bivši član Izvršnog odbora. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja prilikom odobravanja kredita i bankarskih garancija privrednim društvima.

Goran Kostić i Jelena Kokelj Protić su osumnjičeni da su kao odgovorna lica zloupotrebili službeni položaj prilikom odobravanja kredita i bankarskih garancija firmama Dušana Borovice.

Kako je saopšteno iz MUP-a "postoji osnovi sumnje da su kao odgovorna lica 'Razvojne banke Vojvodine' počinili produžena krivična dela zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u postupku odobravanja plasmana – kredita i bankarskih garancija. Kredite i bankarske garancije obezbeđene su privrednim društvima pod kontrolom osumnjičenog D.B.".

Dušan Borovica, vlasnik više preduzeća u sistemu "Borovica" uhapšen je 9. maja ove godine, zbog sumnji za uzimanje nezakonitih kredita od RBV a pre toga već je hapšen i u oktobru prošle godine.

U martu su uhapšeni predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Srđan Petrović, Biljana Jovanović koja je bila predsednica Izvršnog odbora i kreditnog odbora i Slobodan Bajin koji je bio član kreditnog odobra RBV. Oni su osumnjičeni da su oštetili Razvojnu banku Vojvodine za više od 25 miliona evra.

Prema medijskim napisima, istragom je obuhvaćen period od pet godina u kome je utvrđena „pljačka“ od više miliona evra, po sličnom modelu kao i u Agrobanci - podizanjem nenaplativih kredita uz političku zaštitu.

Vlada Srbije donela je 5. aprila odluku da RBV i Banka Poštanska štedionica zaključe ugovor o preuzimanju dela imovine i dela obaveza, koji predviđa preuzimanje klijenata RBV, kako je tada rečeno, zbog lošeg poslovanja Razvojne banke. Time je Razvojna banka prestala da postoji.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG