Dostupni linkovi

Hapšenja u Kraljevu, priveden i bivši gradonačelnik


Obnova Kraljeva nakon zemljotresa 2010.
Obnova Kraljeva nakon zemljotresa 2010.
Bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović i još 16 osumnjičenih uhapšeni su danas zbog zloupotrebe u vrednosti od 102 miliona dinara namenjenih otklanjanju
posledica zemljotresa, koji je taj grad pogodio 3. novembra 2010. godine, saopštila je policija.

"Radi se o novcu koji je uplatila Vlada Republike Srbije na poseban račun Opštine Kraljevo i taj novac je korišćen za sanaciju objekata porodica koje su bile najugroženije", kazao je direktor policije Milorad Veljović novinarima, prenosi Beta.

On je naveo da je na taj način budžet opštine Kraljevo oštećen za više od milion evra.

Direktor policije najavio je da će istraga biti nastavljena pošto se sumnja da je suma veća.

"Posao policije nije završen. Mi dalje nastavljamo provere u vezi sa humanitarnim akcijama, odnosno novac koji je uplaćivan putem raznih donacija i u materijalu ili nekim drugim oblicima. Konačan iznos će sigurno biti znatno veći", kazao je Veljović.

On je rekao da je i za samu policiju frapantno da su neki ljudi dozvolili sebi da se na taj način okoriste na račun tuđe nesreće. Napomenuo je da je sama istraga trajala nekoliko meseci.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i njih će saslušati istražni sudija Višeg suda u Kraljevu, koji će odlučiti o pritvoru.

Tadašnji gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović u to vreme je postao komandant štaba za vanredne situacije, a bivši ministar Milan Marković je u ime vlade Srbije bio koordinator za sanaciju zemljotresa u Kraljevu.

Predsednik konzorcijuma za izgradnju montažnih kuća u Kraljevu bio je Milić Spasojević, predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke iz Ivanjice i vlasnik preduzeća "Sspik iverica", dok je za građevinske radove, za postavljanje temelja bio zadužen Milan Mirković vlasnik privatnog preduzeća iz Kraljeva "Yu Keops" kao predvodnik konzorcijuma kraljevačkih građevinara.

Policija nije saopštila puna imena uhapšenih, nego je navela da su pored Simovića, koji je bio komandant grada u vanrednoj situaciji, uhapšeni su i M.M. (56) vlasnik preduzeća "YU Keops" DOO iz Kraljeva i odgovorni izvođač radova na izgradnji montažnih kuća, direktor tog preduzeća V.B. (47), i nadzorni organ B.Đ.

Uhapšeni su i kraljevački privatnici i vlasnici privatnih preduzeća "Tehnoprofil", "Ving", "Lešević", "Standard", "Beton inženjering", "Alfa i omega", kao i vlasnici radnji "Rabrenović Milutin". "Drvoterm", "Gradjevinarstvo 2007" i "Dončić", svi iz Kraljeva, a uhapšen je i direktor preduzeća "Pavlović MB" iz čačka.

Policija Simovića tereti da je sproveo postupak javne nabavke za izvođenje radova na izradi temelja i ostalih zanatskih radova sa konzorcijumom izvođača i podizvođača i da je posle zaključenja ugovora sa njima odobrio da neki radovi ne budu izvedeni ne umanjujući ugovorenu cenu.

Tako je konzorcijumu na čijem je čelu bio "YU Keops" i koji su činili "Ving" i "Tehnoprofil", kao i njihovim podizvodjačima omogućio imovinsku korist u iznosu od 44 miliona dinara.

Sumnja se i da je bivši gradonačelnik Kraljeva sa preduzećem "Putevi AD" iz Užica zaključio ugovor o donaciji armaturnog gvoždja koji je bez nadoknade preuzeo i ugradio u montažne kuće, pri čemu je građevinski konzorcijum uz saglasnost Simovića od Grada Kraljeva naplatio 1.72 miliona dinara doniranog armaturnog gvoždja.

Policija se i da su članovi konrozcijuma na celu sa "YU Keopsom" i njegovi podizvodjači na izgradnji temelja za 465 montažnih kuća, zanatskih radova i spoljne stolarije, ispostavljali privremene situacije u kojima su prikazivali da su obavili radove u celosti i naplaćivali ih u celosti, iako pojedini nisu bili izvedeni, ili jesu
ali u manjem obimu od ugovorenog.

Zbog takvog načina poslovanja, postoji sumnja da je nadzorni organ B.Đ. overom gređevinskih dnevnika i privremenih situacija omogućio naplatu tih radova čime je konzorcijumu omogućio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 56 miliona dinara.

Policija nastavlja rad na otkrivanju i rasvetljavanju svih krivičnih dela počinjenih prilikom otklanjanja posledica razornog zemljotresa u Kraljevu, navodi se u policijskom saopštenju.
XS
SM
MD
LG