Dostupni linkovi

Republika Srpska: Hapšenja zbog bezbjednosne prijetnje


Policija ispred policijske stanice u Zvorniku nakon terorističkog napada Nerdina Ibrića
Policija ispred policijske stanice u Zvorniku nakon terorističkog napada Nerdina Ibrića

Na širem području Republike Srpske od srijede ujutro se provodi intenzivna policijska akcija u kojoj se privode lica, nedavno stigla u BiH, zbog sumnje da su potencijalna bezbjednosna opasnost.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije je potvrdio da postoje operativni podaci koji najavljuju nove terorističke aktivnosti u ovoj zemlji.

Iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske saopšteno je kako policijske snage u okviru akcije Ruben pretresaju lokacije koje se dovode u vezu sa licima za koje postoji osnovana sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije RS i predstavnike tih institucija.

Istovremeno, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da je uhapšeno više osoba koje, navodno, predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju. Portparol MUP-a Milan Salamandija danas nije mogao reći koliko je osoba uhapšeno, niti u kojim gradovima se provodi akcija

U toku je kriminalistička obrada nad većim brojem osoba, i trenutno vam ne možemo reći više informacija o tome. Danas se vrše pretresi na 32 lokacije širom RS. Vrše se na osnovu prikupljenih operativnih saznanja da se na ovim lokacijama nalaze lica koja posjeduju oružje, koja se dovode u vezu sa radikalnim pokretima, koja su se nalazila ili se nalaze na sirijskom ratištu i koja vrše vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta,” rekao je Salamandija.

Salamandija je dodao da akcija i dalje traje, te da bi u četvrtak trebala biti održana policijska press konferencija na kojoj će biti detaljnijih informacija. Akciju, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, provode pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.

Pronađena je i određena količina oružja, municije, pancira, uniformi i propagandnog materijala za vrbovanje”, navodi Salamandija.

Akcija Ruben uslijedila je devet dana nakon terorističkog napada Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Neposredno nakon terorističkog napada uhapšeni su i Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović, koji su poslije kriminalističke obrade predati Tužilaštvu BiH.

A u izjavi Srni zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam kazao je da je ta institucija podigla nivo bezbjednosti i pojačala kontrole u svim terenskim centrima na osnovu zaključaka Savjeta ministara BiH i konsultacija sa ministrom bezbjednosti BiH.

Nizam je napomenuo da je bezbjednost pojačana i u Imigracionom centru gdje je, prema njegovim riječima, smještena određena populacija koja dolazi iz kriznih područja, a zbog sumnje da može navesti neke ljude na terorizam.

On je naveo da Granična policija BiH ima sigurnosni mehanizam kojim kontroliše granicu BiH.

"Međutim, postoje i `divlji prelazi` gdje ljudi pokušavaju da, uz pomoć državljana BiH, uz novčanu nadoknadu, prebacuju ljude u našu zemlju", napomenuo je Nizam.

Prema njegovim riječima, zbog toga su kontrole pojačane na kriznim tačkama kao što je područje Trebinja, Foče, Čapljine... a preko kojih se prebacuju ilegalni imigranti, najviše iz pravca Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG