Dostupni linkovi

Uhapšen ministar graditeljstva Hrvatske


Ilustrativna fotografija

Policija je u subotu, 19. februara, nakon pretresa kuće uhapsila ministra graditeljstva u Vladi Hrvatske, Darka Horvata.

Vest je za Televiziju N1 potvrdio i njegov advokat Vladimir Terešak, a prema neslužbenim informacijama tog medija, pod istragom bi mogli završiti potpredsednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić.

Prema za sada dostupnim informacijama, ministra graditeljstva Horvata povezuje se sa zloupotrebom položaja i ovlasti dok je bio na funkciji ministra privrede.

Milošević i Tolušić će biti ispitani redovnim putem, što podrazumeva istragu i kaznenu prijavu.

Istragom je obuhvaćeno još troje ljudi: državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac, Ana Mandac, Horvatova pomoćnica kad je bio ministar privrede te Katica Mišković, šefica uprave za potpomognuta područja, javlja N1.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da nakon hapšenja još ne zna do kad će Horvat ostati ministar.

"Sasvim sigurno je da netko, ako je uhićen, ministar ne može biti, pogotovo ako ostane tamo", rekao je Plenković.

Dodao je da je reč o događajima iz 2018. godine, kada je Horvat bio ministar u njegovoj prvoj Vladi te da očekuje od Državnog odvjetništva (DORH) da obavesti javnost šta je to toliko hitno da se uhapsi ministar.

"Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito", rekao je Plenković.

Iz DORH-a su se oglasili na prozivke.

“Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kao ni dosad, neće komentirati izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske”, naveli su u saopštenju.

Deo opozicije traži prevremene izbore, međutim, premijer Hrvatske je rekao da što se tiče političkih posledica, da je parlamentarna većina stabilna.

"Ja sam kontaktirao sve članove, oni su svi stabilni uz Vladu i nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu", rekao je Plenković.

XS
SM
MD
LG