Dostupni linkovi

Haos u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, pozvana i policija


Vanjskotrgovinska komora, 13. novembar 2013.
Vanjskotrgovinska komora BiH je u rasulu. Trenutno se ne zna ko upravlja ovom institucijom. Generalni sekretar Faruk Jašarević, kojeg je Opštinski sud u Sarajevu vratio na posao nakon smjene, pomoću zaštitarske agencije zabranio je ulazak rukovodstvu Komore, suspendovao predsjednika i potpredsjednike Komore.

Rukovodstvo Komore kaže da je Faruk Jašarević nezakonito i nasilno ušao u Komoru i pokušava je voditi na nezakonit način. Zbog svega ovog pozvana je Agencija za istrage i zaštitu SIPA i Tužilaštvo BiH.

Pred očima javnosti već dva dana traje drama u prostorijama VTK BiH. Kamere su zabilježile i slijedeću prepirku:

„Ja imam uputu da je privremeno zabranjen ulazak u Komoru.“

„Znate li ko sam ja?“

„Ja znam da ste vi...“

„Obzirom da se snima, volio bih da čujem... Znate li ko nas bira i razrješava?“

„Ja ne ulazim u to, znači, dobio sam nalog od zaštitarske agencije, imam nalog...“

„Ja sam potpredsjednik Komore koga je izabrala Skupština, predstavljam ovu Komoru, zastupam ovu Komoru, i u zemlji i inozemstvu.“

„Mi smo dobili dokumenat kojim vi to niste.“


Naime, Faruk Jašarević, kojeg je Opštinski sud u Sarajevu vratio na raniju poziciju generalnog sekretara u Komori, počeo je pospremanje. Potpredsjednici Komore Bruno Bojić i Nemanja Vasić, te predsjednik Ahmet Egrlić, suspendovani su i zabranjen im je ulazak u zgradu.

U četvrtak je rukovodstvu Vanjskotrgovinske komore ipak dozvoljen ulaz. Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH tvrdi da nije prošao rok za žalbu na odluku Suda, koji je presudio da se Jašarević vrati na posao.

„Dakle, falsificiranjem dokumenata, zloupotrebom pečata, pokušava udaljiti predsjednika i njegove zamjenike i suspendirati s posla, potpuno nenadležno. On nije generalni sekretar, on je neovlašteno ušao, uzurpirao prosto", ustvrdio je Egrlić.

Ulaz u Vanjskotrgovinsku komoru BiH, 13.11.2013.
Ulaz u Vanjskotrgovinsku komoru BiH, 13.11.2013.
Ranije je Upravni odbor VTK-a razriješio dužnosti Faruka Jašarevića, a Tužilaštvu BiH podneseno je šest krivičnih prijava protiv njega, i to zbog zloupotrebe položaja, te nekontrolisanog i obilnog trošenja novca iz VTK-a, a bez znanja Upravnog odbora. Rukovodioci Vanjskotrgovinske komore raspolažu ogromnim budžetom, a nikome ne polažu račun o trošenjima.

„Faruk Jašarević, bivši generalni sekretar u VTK, smijenjen je sa dužnosti 26.01.2012. godine u Sarajevu zbog toga što je neizvršavao odluke Upravnog odbora VTK, za nezakonito, netransparentno trošenje sredstava Komore", tvrdi Egrlić.

Rukovodstvo tvrdi da je u cijelu priču prste umiješao i Velibor Peulić, sada već smijenjeni generalni sekretar VTK-a.

„Da li se to sada radi o dogovoru da se Komora isplati nešto, pa da se podijeli, to su sve krivična djela gdje smo mi podnijeli krivične prijave, a upravo taj Upravni odbor koji je održan u utorak je zbog tog svega što smo mi spoznali ograničio ovlaštenja sekretaru i donio odluke da ne može bez potpisa druga dva sekretara bilo šta da plaća. To je bilo u utorak, dvanaestog, a on je izašao sa tog Upravnog odbora i antidatirao jedanaestog primopredaju sa Farukom Jašarevićem", kaže potpredsjednik Nemnja Vasić.

Faruk Jašarević izjavo je za dnevnu novinu Avaz da je on od sada generalni sekretar VTK-a, a da je njegov zamjenik Velibor Peulić. Pune ruke posla u ovom slučaju će imati i Tužilaštvo BiH iI Agencija za istrage i zaštitu SIPA.

„Ja sam pozvao nadležne organe da ispitaju poslovanje Vanjskotrgovinske komore u pogledu utroška sredstava i svih drugih kriminalnih radnju", kaže Bruno Bojić, potpredsjednik Komore.

Trenutno se ne zna ko rukovodi Vanjskotrgovinskom komorom BiH koja zastupa interese privrednika u regionu i svijetu.
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG