Dostupni linkovi

Han u Skoplju: Važno provesti postignuti politički dogovor


Johanes Han na sednici Nacionalnog saveta za evrointegracije

Glavni cilj moje današnje posete je evrointegracija Makedonije i želim da ovo uvek bude laka priča, a postizanje političkog dogovora iz jula uz naše posredovanje je dobar korak u tom smeru, poručio je evrokomesar za proširenje EU Johanes Han za vreme posete Sobranju Makedonije, gde je učestvovao na sednici Nacionalnog saveta za evrointegracije.

Kako je naglasio Han, ovim dogovorom se pokazalo da su interesi države i građana stavljeni ispred partijskih interesa, te dodao da je sada važna realizacija dogovora.

On je rekao i da se raduje povratku opozicije u parlament, a pozdravio je i donošenje Zakona o specijalnom tužiocu, pri čemu je naglasio da će specijalna tužiteljica imati njihovu podršku.

Prema njegovim rečima, politička kriza je, nažalost, usporila pristupni dijalog na visokom nivou koji se u petak nastavlja i koji je važan za sprovođenje reformi.

“Priznajem da je vaša zemlja već implementirala veliki broj reformi. One koje ostaju su ambiciozne i politički teške, ali će doneti prave promene u državi”, istakao je Han, dodajući da se treba raditi na vladavini prava, nezavisnosti sudstva, odvajanju partije od države, slobodi medija, kao i u javnoj administraciji i ekonomskoj situaciji.

Evrokomesar je poručio da izborne reforme trebaju biti sprovedene pre izbora u aprilu iduće godine, koje će međunarodna zajednica izbliza posmatrati.

“Ovo vreme je od suštinskog značaja za vašu državu i sve oči su uprte u vas i sve reforme koje trebate ispuniti do idućeg meseca. Evropska komisija će predstaviti svoj godišnji izveštaj i nadam se da ćemo moći izvestiti o velikom broju pozitivnih stvari i vesti”, naveo je Han.

Potpredsednik Nacionalnog saveta za evrointegracije, poslanik Ilija Dimovski, je rekao da očekuje da uskoro bude saopšten datum za početak pregovora sa EU.

“Činjenica je da će neprelazak na sledeći korak za Makedoniju značiti samo dodatno pogoršanje i rast nervoze koja ionako postoji u našem društvu među političkim partijama i građanima. Ta nervoza je vremenom postala frustracija, a te frustracije su postale ogromni politički i društveni problem”, konastatovao je Dimovski.

Evrokomesar Johanes Han je u toku dana imao susrete sa liderima najvećih partija u zemlji, kao i sa pretstavnicima građanskog i nevladinog sektora.

Nakon toga je, zajedno sa premijerom Nikolom Gruevskim, kopredsedavao na petom sastanku Pristupnog dijaloga na visokom nivou između Makedonije i EU.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG