Dostupni linkovi

Reakcije i planovi pomorskih kompanija nakon napada Huta u Crvenom moru


Pripadnik militantne grupe Huti na teretnom brodu Galaxy Leader u Crvenom moru. Fotografija objavljena 20. novembra 2023.
Pripadnik militantne grupe Huti na teretnom brodu Galaxy Leader u Crvenom moru. Fotografija objavljena 20. novembra 2023.
Izvor: Reuters

Militantna grupa Huti, koju podržava Iran u Jemenu, od novembra je pojačala napade na brodove u Crvenom moru kako bi pokazala svoju podršku palestinskom islamističkom Hamasu koji se bori protiv Izraela u Gazi.

Napadi utiču na rutu koja je ključna za trgovinu između Istoka i Zapada , posebno trgovinu uljem, budući da brodovi koriste Crveno more za pristup Sueckom kanalu.

Kao odgovor na to, neke od najvećih svjetskih pomorskih kompanija preusmjerile su brodove oko Rta dobre nade na jugu Afrike, što je povećalo vrijeme i troškove putovanja.

U nastavku su potezi koje su kompanije povukle (po abecednom redu):

C.H. Robinson

Globalna logistička grupa rekla je 22. decembra da je preusmjerila više od 25 brodova oko Rta dobre nade u prethodnoj sedmici, i da će taj broj najvjerovanije da raste.

"Očekuje se da će se 'jedrenje u prazno' i povećanje stopa nastaviti da raste u prvom kvartlu 2024. godine", dodali su.


CMA CGM

Francuska pomorska grupa je 26. decembra saopštila da planira postepeno povećanje broja brodova koji prolaze kroz Suecki kanal.

"Ta se odluka temelji na dubinskoj procjeni bezjednosnog okruženja i našoj posvećenosti sigurnosti naših pomoraca", rekli su iz CMA CGM. Kompanija je prehodno preusmjerila nekoliko brodova kroz Rt dobre nade.

Euronav

Belgijska naftna kompanija saopštila je 18. decembra da će da izbjegava Crveno more do daljnjeg.

Evergreen

Tajvanska pomorska kompanija za prevoz kontejnera je 18. decembra navela da će njeni brodovi, koji su na regionalnim uslugama za luke na Crvenom moru, uploviti u sigurne vode u blizini i čekati dalje informacije, dok će brodovi koji je trebalo da prođu Crvenim morem biti preusmjereni oko Rta dobre nade. Ta kompanija je takođe privremeno prestala da prihvata izraelski teret.

Frontline

Norveška tankerska kompanija je 18. decembra rekla da će njeni brodovi izbjegavati Crveno more i Zaliv Aden.

Gram Car Carriers

Norveška kompanija, specijalizovana za transport vozila, navela je 21. decembra da je njenim brodovima zabranjen prolaz kroz Crveno more.

Hapag-Lloyd

Njemačka linija za prenos kontejnera navela je 2. januara da je odlučila da izbjegava Crveno more, kao i da će umjesto toga preusmjeravati brodove na Rt dobre nade, makar do 9. januara kada će ponovo procijeniti situaciju.

Projektil, za koji se vjeruje da je dron, pogodio je jedan od brodova te kompanije koji je plovio blizu Jemena 15. decembra. Članovi posade tom prilikom nijesu bili povrijeđeni.

HMM

Južnokorejski prevoznik kontejnera rekao je 19. decembra da je svojim brodovima, koji obično koriste Suecki kanal kao svoju rutu, naložio da se preusmjere na Rt dobre nade.

Hoegh Autoliners

Pomorska kompanija iz Norveške rekla je 20. decembra da će prestati da plovi preko Crvenog mora nakon što je pomorska uprava te države podigla uzbunu za južni dio mora na najviši nivo.

Klaveness Combination Carriers

Operater flote sa sjedištem u Norveškoj rekao je 28. decembra da su male šanse da će ploviti bilo kojim od svojih brodova u Crvenom moru, osim ako se situacija ne poboljša.

Maersk

Danska pomorska grupa je 2. januara, komentarišući situaciju sa Crvenim morem, rekla da će "i dalje zaustavljati sve kretanje tereta kroz to područje kao i da će nastaviti da procjenjuje situaciju koja se stalno razvija".

Ta kompanija je 31. decembra najavila pauzu od 48 sati za plovidbe Crvenim morem, nakon što su Huti napali kontejnerski brod Maersk Hangzhou.

Mornari prolaze pored kontejnerskog broda Ebba Maersk u blizini ostrva Sir Abu Nuair prema Dubaiju 4. juna 2022.
Mornari prolaze pored kontejnerskog broda Ebba Maersk u blizini ostrva Sir Abu Nuair prema Dubaiju 4. juna 2022.


MSC

Dan nakon što su na jedan od njegovih brodova ispaljena dva balistička projektila, Mediteransko pomorsko preduzeće navelo je 16. decembra da njegovi brodovi neće prolaziti kroz Sueski kanal, kao i da su neki već preusmjereni preko Rta dobre nade.

Ocean Network Express

Grupa Ocean Network Express (ONE), koja je zajednički poduhvat japanskih kompanija Kawasaki Kisen Kaisha, Mitsui O.S.K. Lines i Nippon Yusen, rekla je 19. decembra da će svojim brodovima naložiti ili da preusmere svoju rutu sa Crvenog mora na Rt dobre nade ili da privremeno obustave putovanja i da se vrate na bezbjedno područje.


OOCL

Kontejnerska grupa s sjedištem u Hong Kongu je 21. decembra rekla da je uputila svoje brodove ili da preusmere svoju rutu od Crvenog mora ili da obustave plovidbu. Kompanija, u vlasništvu društva sa ograničenom odgovornošću Orient Overseas (International), takođe je prestala da do daljnjeg prihvata teret koji dolazi iz Izraela ili koji u tu državu ide.

Wallenius Wilhelmsen

Norveška pomorska grupa je 19. decembra rekla da će zaustaviti tranzit preko Crvenog mora do daljnjeg. Preusmjeravanje brodova preko Rta dobre nade povećaće trajanje putovanja za jednu do dvije sedmice, naveli su.

Yang Ming Marine Transport

Tajvanska kompanija za prevoz kontejnera navela je 18. decembra da će preusmjeriti brodove koji plove kroz Crveno more i Adenski zaliv preko Rta dobre nade u sljedeće dvije sedmice.

Priredila: Tijana Radulović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG