Dostupni linkovi

Sertifikovanje halal hrane


Crnogorska islamska zajednica sertifikovaće halal hranu u Crnoj Gori.

Islamska zajednica Crne Gore će formirati tim za sertificiranje halal hrane, odnosno proizvoda ispravnih za ljudsku ishranu sa aspekta šerijatskog zakona. Islamski zakoni podrazumijevaju i ekološki kvalitetan proizvod, ali i hranu koja je proizvodena u Božije ime. Takav proizvod biće zanimljiv za domaće tržište, ali posebno zanimljiv za izvoz na istok, te s toga nekoliko crnogorskih firmi priprema da dio programa zadovolji takozvani halal standard.

Bijelopoljska firma "Mesopromet" bi već do kraja godine mogla proizvesti prve količine mesa čije je klanje započelo sa islamskom molitvom bismila, to jest u ime Boga. Veterinar kompanije "Franca" Bekim Hadžalić:

"Halal sertifikat zahtijeva da se životinje ne omamljuju, već da se vrši prerađivanje krvnih sudova na vratu bez omamljivanja zbog boljeg iskrvarenja Mogu da kažem da kod halal sertifikata je razlika u tome što meso mora biti butovi, junećeg, goveđeg, ovčijeg mesa moraju biti striktno čisti, ne smiju se ukrštati sa drugim mesom kao što je svinjsko meso. Zgrada gdje se vrši halal klanje mora biti fizički odvojena."


Halal je ono što je dozvoljeno nasuprot haramu - nedozvoljenom. Halal sertifikat koji će izdavati Islamska zajednica Crne Gore podrazumijeva niz pravila, objašnjava profesor podgoričke Medrese Enes efendija Burdžović:

"Halal u arapskom jeziku i šerijatskoj terminologiji je ono što je dozvoljeno. Ne postoji zabrana za njegovo činjenje ili u slučaju kada se radi o hrani ili ishrani za njegovo konzumiranje. Ako se radi o mesu, postoji čitava šerijatska legislativa koja reguliše stanje duboke kome kada životinja nije svjesna bola, i to je najveća milost prema životinji, zaklati je na šerijatski način jer ona najmanje trpi, najmanje pati i Muhamed Ali Salaam nam je preporučio da kada neko od nas kolje neka naoštri dobro svoje sječivo, neka ga sakrije od životinje da se ona ne uplaši od toga i neka bude milostiv pri klanju."

Osim humanog pristupa tako će se kvalitetni crnogorski proizvod naći i na našoj trpezi, a prije tridesetak godina se već takva hrana proizvodila u nekadašnjem preduzeću "Bjelasica" u Bijelom Polju sjeća se mesar Harun Franca. Bio je to jedan od najboljih izvoznih poslova za Kuvajt, kaže:

"Sjećam se da je u ovoj klanici vršeno halal klanje osamdesetih godina, tu su bili ljudi koji su došli direktno iz tih zemalja. Halal klanje je vršeno uz čiste noževe, uz vršenje dove, od strane tih lica koji su to radili."


Halal tržište je, kažu ekonomisti, jedno od najbrže rastućih na svijetu. Halal kvalitet osim hrane može obuhvatiti i lijekove, kozmetiku, trgovinu, ugostiteljstvo, ali i bankarstvo. Akcenat sertificiranja najprije će se dati na zdravu halal hranu, kaže profesor Burdžović:

"Ima naznaka da postoji interesovanje privrednika iz Crne Gore koji se bave ishranom, proizvodnjom hrane, dakle da dobiju halal sertifikat jer time sebe otvaraju ka tržištu bliskog istoka tako da postizanjem ugovora Mešihata islamske zajednice u Crnoj Gori sa Agencijom za sertificiranjem halal kvaliteta iz Tuzle, stvara se mogućnosti da zainteresovane firme, posredstvom Islamske zajednice, ostvare pravo na halal sertifikat i tako prošire svoje tržište."
XS
SM
MD
LG