Dostupni linkovi

Izgubljeni sinovi Halabdže


Zmnako Muhammad Ahmad među grobovima u Halabdži se prisjeća povratka svojoj kući

Zmnako Muhamad Ahmad jedan je od desetaka djece koja su usvojena u Iranu nakon što je 16. marta 1988. izgubio porodicu u smrtonosnom hemijskom napadu vladinih snaga na irački, većinski kurdski grad Halabdža, i njegovom sudbinom se bavi video reportaža Centralne redakcije Radija Slobodna Evropa na 30. godišnjicu ovog zločina.

Zmnako se vratio u zemlju u kojoj je rođen, gdje je našao svoje biološke korijene i postao pasionirani aktivist koji se bori protiv korištenja hemijskog naoružanja.

Među grobovima u Halabdži Zmnako se prisjeća nevjerovatnog povratka svojoj kući.

Ovdje je oko 5.000 imena, uključujući nekoliko Zmnakovih rođaka, svi su žrtve hemijskog napada snaga Sadama Huseina prije tri decenije.

Zmnako je imao samo tri mjeseca kad su irački avioni bombardirali Halabdžu. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada plinom na civile u historiji. Budući da se pretpostavljalo da su njegovi roditelji mrtvi, iranski vojnici koji su kontrolirali grad tokom rata s Irakom evakuirali su malenog Zmnaku u Iran.

Zmnako je saznao i da je jedino dijete iz svoje biološke porodice koje je preživjelo. Njegova sestra, četvorica braće i otac ubijeni su u hemijskom napadu za koji je Irački visoki krivični sud presudio 2010. godine da je zločin genocida nad Kurdima.

Komisija za izgubljenu djecu u Halabdži navodi da se više od 170 djece i dalje smatra nestalim. Njihova imena ispisana su unutar memorijalnog centra Halabdža.

VIDEO: Izgubljeni sinovi Halabdže (preuzmite preko opcije 'Direktan link' ili 'Embed')

XS
SM
MD
LG