Dostupni linkovi

Rumunski državljanin izručen u SAD zbog optužbi za hakovanje NASA-e


Virus Gozi je prvi put otkriven 2007. godine i zarazio je najmanje 40.000 kompjutera u Sjedinjenim Državama. (ilustrativna fotografija)
Virus Gozi je prvi put otkriven 2007. godine i zarazio je najmanje 40.000 kompjutera u Sjedinjenim Državama. (ilustrativna fotografija)

Rumunski državljanin optužen za pomoć u distribuciji kompjuterskog virusa koji je zarazio više od milion računara i uzrokovao velike finansijske gubitke širom svijeta izručen je Sjedinjenim Državama, saopštili su savezni tužioci 19. jula.

Mihai Paunescu (37) optužen je za vođenje usluge hostinga putem koje je pomognuto u distribuciji virusa Gozi, koji je ukrao podatke bankovnih računa dok je ostao gotovo neotkriven.

Tužioci su rekli da je virus jedan od finansijski najdestruktivnijih u istoriji, uzrokujući desetine miliona dolara gubitaka.

Virus je prvi put otkriven 2007. godine i zarazio je najmanje 40.000 kompjutera u Sjedinjenim Državama, uključujući više od 160 koja pripadaju Nacionalnoj aeronautičkoj i svemirskoj agenciji (NASA).

Paunescu je izručen iz Kolumbije nakon hapšenja prošle godine i optužen za urotu i upad u računar i zavjeru za počinjenje bankovne i elektronske prevare.

Paunescuov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Paunescu je prethodno uhapšen u Rumunniji 2012. i pušten uz kauciju.

Američki tužioci najavili su sljedeće godine optužnice protiv Paunescua i Nikite Kuzmina, ruskog tvorca virusa, koji je tajno priznao krivicu 2011. u sklopu sporazuma o saradnji.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG