Dostupni linkovi

Upad kineskih hakera u sisteme američkih vladinih agencija


Zgrada američkog State Departmenta, Washington
Zgrada američkog State Departmenta, Washington

Američki zvaničnici tvrde da su kineski hakeri provalili u javne sisteme elektronske pošte većeg broja agencija američke vlade, uključujući State Department.

Obim hakovanja nije odmah bio jasan, ali je osoba upoznata sa istragom rekla da američke vojne i obavještajne agencije nisu među pogođenima.

Drugi američki zvaničnik rekao je da je State Department prva agencija koja je otkrila hakerski napad.

Američka Agencija za cyber sigurnost i FBI naveli su da je Microsoft utvrdio da su hakeri pristupili podacima i ukrali ih "sa malog broja naloga" lažnim predstavljanjem da su oni njihovi ovlašteni korisnici.

Predsjednik senatskog odbora za obavještajne poslove Mike Warner je izjavio da "pomno prati ono što se čini kao značajno kršenje cyber sigurnost od strane kineske obavještajne službe", što pokazuje da Kina "stalno pojačava svoje mogućnosti cyber prikupljanja podataka usmjerenih protiv SAD-a i naših saveznika".

Slučaj hakovanja je otkrio Microsoft u objavi na blogu.

Za upad su okrivili kinesku hakersku grupu koju podržava država, fokusiranu na špijunažu, "za koju je poznato da cilja vladine agencije u zapadnoj Evropi".

Microsoft je naveo da je grupa, koju naziva Storm-0558, od sredine maja dobila pristup nalozima elektronske pošte koji su povezani sa oko 25 organizacija, uključujući vladine agencije, kao i korisničkim nalozima pojedinaca koji su vjerovatno povezani sa tim agencijama, piše AP.

Portparol američkog Vijeća na nacionalnu sigurnost Adam Hodge rekao je da su "vladine zaštitne snage" otkrile upad i da je odmah kontaktiran Microsoft.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je za američki ABC rekao da je istraga u toku.

"Otkrili smo to prilično brzo i uspjeli smo da spriječimo dalje upade", rekao je Sullivan.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nazvao je optužbe "dezinformacijama" koje imaju za cilj da skrenu pažnju sa američke cyber špijunaže protiv Kine.

XS
SM
MD
LG