Dostupni linkovi

Hajko Mas: Nema alternative razgovorima sa talibanima


Šef nemačke diplomatije Hajko Mas
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) ocenio je tokom posete Dohi da "apsolutno nema alternative" razgovorima sa talibanima koji su polovinom avgusta preuzeli vlast u Avganistanu.

"Ne razmatramo pitanja zvaničnog priznanja (novog avganistanskog režima), ali želimo da rešimo postojeće probleme", rekao je Mas novinarima, aludirajući na avganistanski narod kao i na nemačke državljane i Avagnistance koji rade za nemačke organizacije.

Šef katarske diplomatije Muhamed bin Abderahman al Tani izjavio je konferenciji za novinare zajedno sa Masom da talibani treba da se uključe u borbu protiv terorizma i da formiraju "inkluzivnu" vladu posle povlačenja američkih snaga.

Katar je imao ulogu posrednika u mirovnom procesu između avganistanske vlade i talibana pre nego što je islamistički pokret 15. avgusta preuzeo vlast u Avganistanu.

Katarski ministar je rekao da će njegova zemlja nastaviti da otvara kanale komunikacije sa svim stranama u Avganistanu u nadi postizanja nacionalnog konsenzusa.

Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Bahrein bili su ključna odredišta za evakuacione letove za građane zapadnih zemalja, kao i avganistanske prevodioce, novinare i druge.

Velika Britanija i SAD saopštile su da će upravljati svojim avganistanskim misijama iz Dohe, prenosi Frans pres.

XS
SM
MD
LG