Dostupni linkovi

Hajduk s ministrima o stanju u nogometu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U raspetljavanje čvorovai konflikata u hrvatskom nogometu iznova se pokušava umiješati država. Ministri prosvjete i sporta i uprave primili su u Zagrebu izaslanstvo Hajduka igrada Splita. Najavljeni su razgovori i sa drugim stranama u sukobu – Hrvatskim nogometnim savezom, ali i Ministarstvom unutarnjih poslova.

Nakon što Hajduk pretprošle subote nije izišao na maksimirski teren, jer je Dinamo arbitrarno zabranio ulazak velikom broju navijača Hajduka, i nakon 30.000 ljudi koji su ovog vikenda na splitskoj Rivi bez ijednog incidenta podržali Hajdukove zahtjeve za smjenom vrha Hrvatskog nogometnog saveza, izvršna vlast shvatila je da se treba umiješati. Ministri prosvjete i sporta i uprave Vedran Mornar i Arsen Bauk primili su izaslanstvo grada Splita i Hajduka. Koji je prioritet? Predstavnik vlasnika splitskog prvoligaša, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

„Prvi zaključak je sda ćemo svi zajedno nastojati naći pravni okvir za promjenu nekoliko članaka u Zakonu o sportu, da bi se sistem biranja skupština i predstavničkih tijela u svim sportskim organizacijama uredio na drugačiji i pravedniji način, i to na svim nivoima.“

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić pojasnio je zahtjeve Hajduka na primjeru Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, kamo spada i Hajduk.

Pedeset i dva kluba članovi su Županijskog saveza, a svaki klub ima jedan glas. Hajduk ima samo jedan glas u toj skupštini. To je jedan od problema. Smatramo da ubuduće, kada se budu mijenjali zakoni, da je apsolutno nedopustivo da – bez uvrede, ali reći ću - mali nogometni klub Jelsa koji igra u otočnoj ligi na otoku Hvaru – ima isti broj glasova kao Hajduk. Složit ćete se svi da to nije normalno.“

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako je sada nacionalni nogometni savez u stvari- savez županijskih saveza, a da su oni- savezi klubova, i da on podupire Hajdukov zahtjev.

„Njihov zahtjev je da se na drugačiji način valorizira vrijednost glasa pojedinih klubova u njihovim matičnim savezima i da se u tom smislu napravi jedan pošten sustav. Vjerujem da neću krivo reći ako kažem da je u tom poštenom sustavu Hajduk spreman biti i poražen, ali u poštenoj utakmici. Jer, Hajduk je tako oduvijek funkcionirao.“

Također, Hajdukovci, ali i mnogi drugi u hrvatskom nogometu traže da se izmjeni stavak Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, koji omogućava organizatoru utakmice, ili čak distributeru karata, da odluči koja će imena staviti na popise osoba kojima je zabranjen ulazak na stadion, a što je u stvari i bio detonator konflikta pretprošli vikend u Maksimiru..

Brbiću je važno da je dogovoreno da se što prije krene u izmjenu zakonske regulative.

„Dakle, da se zakonskim putem pokušaju mijenjati stvari u hrvatskom nogometu. Netko će reći da se miješa politika. Ne, radi se o institucijama sustava kojima je zadatak to napraviti.“

Splitsko izaslanstvo zadovoljno je sastankom, međutim Baldasar je javno upitao - a gdje je druga strana u ovom sporu – Hrvatski nogometni savez, čiji se predsjednik Davor Šuker danima nije pojavljivao u javnosti, da bi se na kraju saznalo da je navodno poslom u Bangkoku.

Prošli ministar prosvjete i sporta Željko Jovanović najavio je isušivanje kaljuže u hrvatskom nogometu, ali kaljuža je bila jača od njega i on je otišao neobavljena posla. Ovoga puta izvršna vlast ima potporu i predsjednika Josipovića, koji traži ozbiljne promjene i smjene u Hrvatskom nogometnom savezu.

Policija je rano u utorak ujutro uhapsila zadarskog tajkuna, bivšeg nogometnog suca i suvlasnika nogometnog kluba Zadar i više lokalnih medija Rena Sinovčića. Najvjerojatnije se radi o utajama poreza vezano uz nogometni klub, jer je uz njega privedeno i više zaposlenika Porezne uprave. Nije nemoguće da se pokaže kako njegovo privođenje ima neke veze sa ratom između Hrvatskog nogometnog saveza, čitaj Zdravka Mamića, i njegovih protivnika u Splitu i Zagrebu. Naime, Sinovčić je iz nekih svojih poslovnih razloga oštar protivnik Zdravku Mamiću. On je pred sedam godina bio prvi koji je Mamića javno prozvao da je lažljivac i narkoman – ovisnik o kokainu.

XS
SM
MD
LG