Dostupni linkovi

Hajdinaga ponovo ministar uprkos krivičnoj prijavi?


Gzim Hajdinaga
Demokratska unija Albanaca ne odustaje od prijedloga da na upražnjeno mjesto ministra za ljudska prava bude naimenovan bivši predsjednik opštine Ulcinj.

Obrazlažući insistiranje da za nasljednika odlazećeg ministra Ferhata Dinoše, koji će biti ambasador u Tirani, bude naimenovan bivši gradonačelnik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga, koga policija tereti za zloupotrebu službenog položaja, predsjednik vladajuće Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Ne možemo da osudimo čovjeka bez da čujemo konačnu riječ istražnih organa. Pošto se vodi postupak, treba da izbjegavamo politiku okrivljavanja ljudi i da ljudima presuđujemo prije onih koji imaju kompetenciju i zakonske nadležnosti za to."

RSE : Zar se na taj način ne šalje čudna i sumnjiva moralno-politička poruka. Znači li to da ne vjerujete nadležnim državnim organima?

Zenka: Kako da ne! Mi vjerujemo nadležnim državnim organima i čisto zbog toga što vjerujemo da će nadležni državni organi istjerati pravdu do kraja, mi stojimo iza našega kandidata jer vjerujemo da nije kriv. Naše povjerenje se sastoji u tome što vjerujemo da će istražni organi, evo već se četiri godine vrše istražne radnje u opštini Ulcinj i sve je rezultiralo krivičnom prijavom koja, međutim, ne znači samim tim da je krivica i dokazana.

Crnogorska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Ulcinja, koga sumnjiči da je prekoračenjem službenih ovlašćenja pribavio korist
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
brojnim investitorima uključujući i konotervrznog biznismena Nasera Keljmendija, koga mediji u regionu povezuju sa trgovinom drogom.

Hajdinaga se sumnjiči da je sa više investitora i Keljmendijem sklapao ugovore o avansnoj uplati dijela komunalija za objekte na lokacijama za koje nijesu postojali planski dokumenti.

Na taj način je, tvrdi policija, prekršen Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata i omogućena divlja gradnja koja se stavlja na teret Keljmendiju, koji je tokom 2006. bez dozvole počeo izgradnju Hotela Casa Grande u Ulcinju.

Odluka na premijeru

Komentarišući insistriranje Demokratske unije Albanaca da uprkos tome Hajdinaga bude naimenovan za ministra za ljudska prava, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kažu da se slažu sa premisom da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

Napominjući da će u konkretnom slučaju finalnu odluku donijeti premijer, visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković dodaje da je njemu lično prijedlog Demokratske unije Albanaca neobičan.

"Lično nemam pozitivan stav prema takvom rješenju jer vjerujem institucijama da kada prema nekom pokrenu takav postupak da se
"Treba ipak bar napraviti određenu pauzu u političkom aktivizmu dok se sve to ne završi i ne dokaže da ništa što je navedeno u prijavi nije tačno", smatra Miodrag Vuković.
državni organi time nijesu igrali, nijesu igrali imenom tog čovjeka, pogotovo ako je taj postupak pokrenut protiv prvog čovjeka jednog grada. I ako iza njihove prijave stoje neki ubjedljivi argumenti, treba ipak bar napraviti određenu pauzu u političkom aktivizmu dok se sve to ne završi i ne dokaže da ništa što je navedeno u prijavi nije tačno. No, ako stvari budu tekle tako kako ste rekli, onda će premijer odlučiti o tome koji će prihvatiti ili ne takav prijedlog", kaže Vuković.

U manjoj vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji takođe kažu da je sada na potezu premijer.

"Skupština će se o novom ministru izjasniti onoga trenutka kada dobije prijedlog premijera za popunjavanje tog ministarskog mjesta. Mislim da mi
Raško Konjević
Raško Konjević
treba da govorimo o principima. Nije prijatno ovo što se desilo sa gospodinom Hajdinagom, ali dakle moramo imati u vidu ono što je ključan princip kada je o ovakvim stvarima riječ a to je presumcija nevinosti. Dakle, kako će premijer u tom smislu procijeniti to vam ne mogu reći, ali Skupština će se svakako o tome izjasniti", kaže poslanik SDP-a Raško Konjević.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć ponavlja dobro poznato stanovište da dok god gospodin Hajdinaga ili bilo ko drugi ne bude osuđen, njega prati pretpostavka da je nevin.

"Činjenica da je protiv nekoga pokrenut neki postupak na izvjestan način, rekao bih, obavezuje kolektiv koji ga predlaže za tako visoku funkciju, u ovom slučaju politička stranka, da ipak malo razmisli da li možda treba da sačekaju sa tim", smatra Šoć.

Crna Gora je nedavno dobila uslovni datum početak pregovora, a pregovori će početi sa poglavljima 23 i 24 koja, između ostalog, podrazumijevaju borbu protiv korupcije i organzovanog kirminala.

Hajdinaga je član Demokratske unije Albanaca od njenog osnivanja. Od 2002. do 2006. godine bio je ministar za zaštitu prava pripadnika nacionalnih i etničkih grupa u Vladi Crne Gore.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG