Dostupni linkovi

Predsednik Haitija poziva na obustavu sukoba


Rene Preval, Predsednik Haitija
Rene Preval, Predsednik Haitija
Priredio: Želimir Bojović

Demonstranti na Haitijusu napali pripadnike snaga UN, koje smatraju odgovornima za izbijanje kolere u toj zemlji. Haićani smatraju da su koleru doneli nepalski vojnici u mirovnoj misiji UN-a.

Jedan demonstrant je izgubio život, a šest pripadnika mirovnih snaga UN su povređeni u protestima koji su se dogodili u utorak na Haitiju, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Haitija Rene Preval pozvao je u sredu na smirivanje tenzija na severu zemlje iz straha da bi sukobi koji su izbili između Haićana i mirovnih snaga UN zbog epidemije kolere, mogli da se prošire i na prestonicu Port-O-Prens.

Preval je u obraćanju naciji upozorio da bi nasilje moglo da oteža napore za suzbijanje teške bolesti, koja je do sada odnela više od 1.000 života.U sukobima koji su u ponedeljak ujutru izbili na severu Haitija sa mirovnim snagama UN poginulo je najmanje dvoje demonstranata.

Preval je istakao da barikade sprečavaju obolele da stignu do medicinskih centara i upozorio je demonstrante da pljačka neće pomoći da se epidemiji stane na put, aludirajući na pljačku i spaljivanje skladišta Svetskog programa za hranu UN.

UN su zbog nasilja na severu ostrva otkazale letove kojima je trebalo da u drugi najveći grad Kap-Haitijen, gde su sukobi i izbili, bude
dopremljeno tri tone sapuna, kao i medicinski materijali i osoblje, saopšteno je iz Kancelarije UN za humanitarna pitanja.

Epidemija kolere na Haitiju je izbila pre više od tri nedelje, a do 12. novembra registrovano je ukupno 917 smrtnih slučajeva, a hospitalizovano je 14.600 ljudi, navedeno je na vebsajtu ministrstva zdravlja.
Ujedinjene nacije procenjuju da bi kolerom moglo da bude zaraženo čak 200.000 Haićana, a da će tokom naredne godine biti potrebno više od 160 miliona dolara pomoći kako bi se epidemija suzbila

Vlada i humanitarne organizacije pokušavaju da spreče širenje bolesti na prenaseljene siromašne gradske četvrti i kampove, u kojima je smešteno više od 1,3 miliona ljudi raseljenih posle zemljotresa.

Ujedinjene nacije procenjuju da bi kolerom moglo da bude zaraženo čak 200.000 Haićana, a da će tokom naredne godine biti potrebno više od 160 miliona dolara pomoći kako bi se epidemija suzbila.

U prestonici Port-O-Prensu u ponedeljak je bilo mirno, mada postoje bojazni da bi i u njoj mogli da izbiju neredi. Glavni grad Haitija skoro je potpuno uništen u zemljotresu u januaru.

Haićanska vlada je na sever zemlje poslala najviše zvaničnike u nadi da će umiriti proteste.

Loši higijenski uslovi su ključni za prenošenje kolere, veoma zarazne bolesti od koje se može umreti za nekoliko sati ako se ne ukaže lekarska pomoć. Simptomi su povraćanje, dijareja, grčevi u mišićima i opšta dehidracija organizma.

Najbolja preventiva je pristup bezbednoj pijaćoj vodi i redovno pranje ruku.
XS
SM
MD
LG