Dostupni linkovi

Haiti: Uhapšeno 17 osumnjičenih za ubistvo predsednika


Ubijeni predsednik Haitija Žovenel Moiz
Ubijeni predsednik Haitija Žovenel Moiz

Haićanska policija je uhapsila 17 osumnjičenih za ubistvo predsednika Žovenela Moiza među kojima su dva Amerikanca i 15 bivših kolumbijskih vojnika, za još osmoricom se traga, izjavio je šef Nacionalne policije Leon Čarls (Charles).

Kolumbijska vlada je saopštila je da je Haiti poslao zahtev o informacijama za šest osumnjičenih, od kojih su dvojica ubijena u pucnjavi, i da je utvrdila da je reč o penzionisanim pripadnicima njene vojske.

Šef kolumbijske policije Horhe Luis Vargas ponudio je punu saradnju.

"Formiran je tim najboljih istražitelja", rekao je Vargas i naveo da se već prikupljaju informacije o datumu, vremenu leta, finansijama koje će poslati u Port-o Prens.

Američki Stejt Department je rekao je da je upoznat sa izveštajima da su Amerikanci sa Haitija u pritvoru, ali da neće komentarisati.

Portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki je kazala da će SAD poslati visoke zvaničnike FBI-a i Nacionalne bezbednosti na Haiti „što je pre moguće“ kao odgovor na zahtev vlade Haitija nakon ubistva predsednika Moiza.

Ona je dodala da su SAD "i dalje angažovane i u bliskim konsultacijama sa našim haićanskim i međunarodnim partnerima kako bi pružile podršku haićanskom narodu nakon atentata."

Rekla je i da će sledeće nedelje SAD poslati vakcine protiv Covida-19 Haitiju, koji do sada nije mogao da pokrene svoj program vakcinacije.

U međuvremenu je ministarstvo spoljnih poslova Tajvana, koji održava diplomatske veze s Haitijem, saopštilo da je 11 osumnjičenih uhapšeno u njihovoj ambasadi u koju su provalili.

Identitet uhapšenih i razlog provale nisu navedeni u saopštenju ministarstva, ali je oštro osuđeno "svirepo ubistvo" Moiza a uhapšeni su nazvani "plaćenicima".

"Što se tiče toga da li su osumnjičeni umešani u atentat na predsednika Haitija, to će morati da ispita haićanska policija", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Žoan (Joanne) Ou za AP.

XS
SM
MD
LG