Dostupni linkovi

Hague u Sarajevu: Vrijeme je da se bh. političari uozbilje


William Hague i Vjekoslav Bevanda u Sarajevu, 24. oktobar 2012.
William Hague i Vjekoslav Bevanda u Sarajevu, 24. oktobar 2012.
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u Sarajevu je upozorio bh. političare da je vrijeme da se uozbilje. Svijet polako gubi strpljenje i očekuje u najkraće vrijeme deblokadu svih zastoja u BiH, poruke su koje je Hague prenio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji.

Put BiH ka Evropskoj uniji, zastoj u evroatlantski integracijama, ekonomija, trenutna politička situacija - bile su glavne teme razgovora predsjedavajućeg Vijeća minstara BiH Vjekoslava Bevande i ministra vanjskih poslova Velike Britanije William Hague. Bevanda nakon sastanka nije govorio o detaljima, ali je napomenuo:

„Morao sam odgovarati na puno neugodnih pitanja i nadam se da sam pružio validne odgovore. Dobili smo još jedno upozorenje da se svi zajedno uozbiljimo, da polako svijet gubi strpeljenje i da se očekuje u najkraće vrijeme deblokada svih zastoja.“

Britanski minstar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague kaže da je došao u Sarajevo da potvrdi snažnu podršku Velike Britanije Bosni i Hercegovini, uz poruku da njegova vlada takođe snažno vjeruje da budućnost BiH leži u punom članstvu i EU i NATO-u.

„Da budem jasan, BiH može biti članica EU samo kao jednistvena i suverena država. Oni koji misle da postoji drugi put za BiH nisu u pravu. Oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri“, poručio je William Hague.

Vrata EU i NATO-a su otvorena, i pred bh. političarima su dodatni napori.

„Posebno pozivamo bh. lidere da preuzmu neophodne korake kako bi se postigao dogovor u slučaju Sejdić - Finci, da uspostave koordinacioni mehanizam za EU, tako da BiH govori jednim glasom. A tu je i pitanje vojne imovine“, kazao je Hague.

Zlatko Lagumdžija u Williamu Hagueu vidi advokata BiH na putu ka evroatlantskm integracijama. U tom kontekstu aktuelna su neka otvorena pitanja sa Hrvatskom, kazao je Lagumdžija, dodajući da za rješavanje problema postoji dobra politička volja na svim stranama:

„Prije svega, tiču se slobodnog prolaza kroz Neum i slobodnog pristupa luci Ploče. Ali imajući u vidu kompleksnost samog problema sa tehničke strane, nama je jako važno da dobijemo od naših prijatelja u glavnim evropskim gradovima podršku da se taj problem riješi na ukupno zadovoljstvo i Zagreba i Sarajeva, odnosno BiH, Hrvatske i Brisela“, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je takođe najavio da će se početkom iduće godine održati poslovni forum u Londonu kako bi se otvorili pozitivni procesi u domenu ekonomske saradnje BiH i Velike Britanije.
XS
SM
MD
LG