Dostupni linkovi

Hague i Jolie: Ratno silovanje se mora spriječiti


Konferencija u Sarajevu: Ratno silovanje se mora spriječiti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Konferencija u Sarajevu: Ratno silovanje se mora spriječiti

Britanski šef diplomatije William Hague i specijalna ambasadorica UN- za izbjegle i raseljene osobe, holivudska glumica Angelina Jolie učestvovali su na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja u sukobima i osnaživanju uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira. Hague i Jolie su, zatim, otputovali u Srebrenicu, gdje su u Memorijalnom centru Potočari odali počast žtvama genocida i razgovarali sa članicama nekoliko udruženja žrtava genocida.

Šef britanske diplomatije William Hague kaže da su seksualni zločini u BiH bila osnova za za pokretanje globalne kampanje, koja sada dolazi i u BiH.

„Želimo pomoći BiH da prevaziđe bolno nasljeđe konfllikta, kao i ljudima koji su bili žrtve seksualnog nasilja i koji još uvijek čekaju da pravda bude zadovoljena. Iskustva ove zemlje i regije trebaju pomoći u eliminisanju ovih zločina u cijelom svijetu. Seksualno nasilje ne smijemo zanemariti“
, riječi su Williama Haguea.

Za specijalnu ambasadoricu UN-a za izbjegle i raseljene osobe, holivudsku zvijezdu Angelinu Jolie, jedna od inspirativnih stvari jeste da su u BiH međunarodne mirovne snage uvježbavale zaštitu protiv seksualnog nasilja:

„Dugo vremena se pretpostavljalo da se silovanja jednostavno dešavaju u ratu.
Ovaj region je prošao kroz užasan rat i za mnoge ljude u BiH međunarodna pomoć je prekasno došla - i znam da vas to boli. Silovanje je jedan od najgorih zločina protiv civila. Vaša misija kao mirovnjaka treba da bude da to spriječite. Zaštita tih ljudi zavisiće od vas. Zahvaljujući vama, žrtve će moći tražiti pravdu. Nadam se da će vam ovo biti inspiracija, kao što je bila i meni“
, kazala je Jolie.

(VIDEO: Angelina Jolie i William Hague u Srebrenici)
Hague i Jolie u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Sarajevska konferencija o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima za Marinu Pendeš, zamjenicu ministra odbrane BiH, govori o pitanju o kojem se šuti:

„Kroz ovu konferenciju, razmjenu iskustava mi želimo stvoriti jedan adekvatan edukacijski program u našem Centru za mirovne operacije kako bi se oružane i policijske snage, ne samo BiH nego i iz regiona, educirale i sutra upućivanjem u mirovne misije već bile educirane kako bi preventivno djelovale“
, navela je Pendeš.

Implementacija rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a vezane za žene, mir i sigurnost jedan su od prioriteta vlade Norveške, koja je bila sponzor sarajevske konferencije.

„Žrtve seksualnog nasilja su žrtve koje moraju da dobiju svoju pravdu. I upravo zbog toga mi moramo da promijenimo pristup ovom pitanju, ne samo ovdje nego i širom svijeta“, rekla je ambasadorica Norveške u BiH Lilloe Vibeke.

Počast žrtvama genocida

Slavna holivudska glumica Angelina Jolie položila je cvijeće na spomen - obilježje u Memorijalnom centru Potočari i minutom šutnje odala poštu za 6.066 Bošnjaka čiji su posmrtni ostaci ukopani na ovom mjestu. Jolie je razgovarala i sa majkama Srebrenice.

„Dolazak Angeline Jolie je u svakom slučaju dobro došao ovdje, pogotovo u Memorijalni centar Potočari, da baš bude na licu mjesta gdje se desio genocid“, kazala je Nura Begović, članica udruženja Žene Srebrenice:

Hatidža Mehmedović nada se da će se poslije razgovora sa slavnom glumicom iznaći sredstva za završetak Memorijalnog centra Potočari:

„Mi smo predložili Angeilini Jolie da pomogne Srebrenice ekonomski, da Srebrenica stane na svoje noge, da pomogne da se izgradi sakralni dio Memorijalnog centra, tj. bivša akumulatorka, da bi se izgradili muzej i prostorije koje su uništene. Nadamo se da će nam to pomoći jer će to da opominje buduće generacije na ono što se desilo devedestih godina, i same 1995. godine.“

(FOTOGALERIJA: Angelina Jolie i William Hague u Srebrenici)

Angelina Jolie posjetila je i Crnu sobu gdje su za sada smješteni lični predmeti koji su, zajedno sa tijelima Bošnjaka, pronalaženi u masovnim grobnicama u okolini Srebrenice i Zvornika.
XS
SM
MD
LG