Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Frease: Razgovori srpskih oficira i policajaca 1995. autentični


Iz sudnice tribunala tijekom suđenja Zdravku Tolimiru u Hagu, 7. septembar 2010
Na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, haško tužiteljstvo je i dalje nastavilo s izvođenjem svjedoka koji bi trebali uvjeriti sud kako su presretnuti inkriminirajući razgovori između srpskih vojnih dužnosnika – autentični.

Na klupu za svjedoke tako je zasjela bivša istražiteljica tužiteljstva Stephanie Frease potvrđujući kako je nakon detaljnih analiza zaključila da razgovori nisu krivotvoreni.

Kada je počela raditi na materijalima presretnutih razgovora oficira Vojske i MUP Republike Srpske iz 1995. godine istražiteljica je, prema vlastitim riječima, bila skeptična. No nakon što su i ona i njezin tim izvršili niz različitih, višemjesečnih provjera, zaključila je kako se tužiteljstvo može osloniti na transkripte navodnih presretnutih razgovora.

„Tokom čitavog mog rada na ovom materijalu, i rada mog tima, gledali smo ga pod povećalom i radili smo vrlo naporno u nastojanju da utvrdima da je materijal autentičan i pouzdan“, ustvrdila je istražiteljica Frease.
Stephani Frease svjedoči pred sudom u Hagu, 7. rujan 2010


Mnoštvo bilježnica sa transkriptima kao i audio trake snimaka razgovora srpskih oficira dobiveni su od strane obavještajne službe Armije BiH. Ti razgovori korišteni su na već održanim suđenjima u Hagu poput procesa protiv sedmorice oficira Vojske Republike Srpske u slučaju Popović i ostali na kojem je istražiteljica Frease također svjedočila.

Tolimir, je kao jedan od najbližih Mladićevih pomoćnika za obavještajno sigurnosne poslove, optužen za genocid i ostale zločine počinjene prilikom pogubljenja oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici u srpnju 1995.godine. Zato je tužiteljstvo uvelo u dokaze transkripte presretnutih razgovora upravo iz tog vremena, u kojima se planiraju i naređuju napadi na civile.

Svjedokinja je potvrdila da je haško tužiteljstvo samo zatražilo od obavještajne službe Armije BiH transkripte nakon događanja u Srebrenici. No Frease je i napomenula kako materijali nisu predani dobrovoljno, već tek nakon prvotnog otpora bošnjačkih vlasti.

„U ono vrijeme nismo ustanovili nikakve odnose s njima. Pošto je rat već bio u toku vjerujem da je došlo do razumijljivog oklijevanja i otpora da se osjetljivi materijal preda ljudima koje nisu pozvali i za koje nisu znali je li im mogu vjerovati. Da je taj materijal procurio mogao bi da pusti u javnost jako osjetljive informacije“, objasnila je svjedokinja tužiteljstva sudskom vijeću svoje mišljenje o prvotnom protivljenju bošnjačkih vlasti da preda sporne materijale.

Tolimir koji se brani sam tvrdi slično kao i njegovi već osuđeni kolege da je obavještajna služba Armije BiH frizirala sporne transkripte, kako bi štoviše inkriminirala srpsku stranu te uskladila razgovore srpskih oficira s potrebama haškog tužiteljstva. I prije samog početka unakrsnog ispitivanja istražiteljice Frease, Tolimir je iznio nekoliko primjedbi na njezino svjedočenje, pogotovo o transkriptima razgovora koje je Haški sud dobio nakon njezinog prestanka rada za tužiteljstvo.

„Gospodine Predsjedavajući. Svjedok svjedoči o materijalima koje Tribunal nije imao u posjedu do 28.08.2001.godine. Pa je malo čudno kako se može svjedočiti o materijalima koji nisu bili u posjedu tužiteljstva kada je svjedok prestao da radi. Hvala“, usprotivio je optuženi.

Poslije glavnog dijela iskaza, istražiteljicu Frease će unakrsno ispitivati optuženi Tolimir. Za ovaj tjedan predviđeno je svjedočenje još jednog zaštićenog svjedoka o spornim transkriptima vezanim uz zločin u Srebrenici.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG