Dostupni linkovi

Svjedočenje insajdera na suđenju Tolimiru


Zdravko Tolimir, u Haškom sudu, optužen za zločine protiv čovečnosti, genocid i ratne zločine, 10. septembar 2010.
Zdravko Tolimir, u Haškom sudu, optužen za zločine protiv čovečnosti, genocid i ratne zločine, 10. septembar 2010.
Na haškom suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku glavnog zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, svjedočio je Marko Milošević, bivši zamjenik zapovjednika Šestog bataljona Zvorničke brigade. Milošević je kao insajder ispričao kako je grupa bošnjačkih zatvorenika dovedena u osnovnu školu u Petkovcima nakon zauzimanja zaštićenih enklava Žepe i Srebrenice.

Svjedok Milošević je čuo pojedinačne pucnjeve, ali i rafalnu paljbu iz smjera škole u Petkovcima u kasno popodne 14.srpnja 1995.godine. Prema slijedu događaja prezentiranog u optužnici protiv Tolimira kao svjesnog sudionika udruženog zločinačkog poduhvata, pripadnici Vojske Republike Srpske su veliku grupu bošnjačkih dječaka i muškaraca, njih između 1500 i 2000, iz Bratunca odvezli u školu u Petkovcima.

Prema iskazima rijetkih preživjelih uslovi u školi su bili užasni jer je bila pretrpana gladnim i žednim zarobljenicima od kojih se neki pili vlastiti urin zbog žeđi. Tužitelj je prije početka ispitivanja pročitao sažetak iskaza svjedoka Miloševića.

„Rekao je da nije ispitivao o čemu se radi i da taj dan više nije prolazio pored škole. Iako je noć 15.srpnja proveo u zapovjedništvu bataljona Milošević je rekao da nije saznao da su muslimanski zatvorenici u petkovačkoj školi bili ubijeni sve do 20.srpnja kad je ranjen i odvezen u bolnicu“, stoji u iskazu.

Prema optužbama zatočenici su iz škole u Petkovcima prozivani u manjim grupama, nakon čega su se morali skinuti do pasa te bi ih vezane vodili na strijeljanje. Prvo na obližnje livade, a potom do brane u Petkovcima gdje ih je ubijeno oko 1000.

Prisutnost Ljubiše Beare i Draga Nikolića kod škole u Petkovcima, potvrdio je svjedok Milošević koji ih je kao zamjenik zapovjednika Šestog bataljona Zvorničke brigade sam obavijestio o dolasku zarobljenika. Beara i Nikolić su, podsjetimo, osuđeni u prvom stupnju polovicom ove godine na dugogodišnje kazne zatvora zbog spomenutog zločina budući da im je suđenje počelo prije uhićenja Tolimira.

„I to je isti Drago Nikolić kojeg ste spomenuli u prošlom svjedočenju da vam je pokazao Bearu u blizini osnovne škole u Petovcima u srpnju 1995.godine?“, upitao je tužitelj.

„Da.“, odgovorio mu je svjedok i dodao kako ga je tada prvi put vidio.
Prema optužbama zatočenici su iz škole u Petkovcima prozivani u manjim grupama, nakon čega su se morali skinuti do pasa te bi ih vezane vodili na strijeljanje. Prvo na obližnje livade, a potom do brane u Petkovcima gdje ih je ubijeno oko 1000

U prvotnoj, zajedničkoj optužnici Beara se spominje uz optuženog Tolimira kao jedan od oficira Vojske Republike Srpske koji su bili uključeni u udruženi zločinački poduhvat i operaciju ubijanja i protjerivanja Bošnjaka i u njima svjesno sudjelovali.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka, Tolimir koji se brani sam, zatražio je od svjedoka da opiše teške uvijete stanovništva bosanskih Srba tijekom rata, budući da je Miloševićeva majka bila zarobljena u selu Lupoglav u općini Kladanj te kasnije razmijenjena u srpnju 1993.godine.

Također, svjedok je Tolimiru potvrdio teške ratne uvijete i psihozu koja je vladala na ratištu u vrijeme i nakon spornih događanja za koje ga se optužuje.

„Imali smo s prednje strane minobacačku vatru po našim položajima, a na susjedni bataljon smo imali žestoki napad muslimanskih snaga iz smjera Srebrenice. Ali je bila magla pa nismo mogli ništa da vidimo. Čuli smo jedino poviku: „Alahu Ekber, ubi, zakolji!“...tu su se vodile najžešće borbe“, opisao je svjedok.

Svjedok Milošević je i sam ranjen 16.srpnja 1995. godine nakon čega je smješten u bolnicu kada, je po vlastitoj tvrdnji, tek saznao za sporna ubijanja bošnjačkih zatvorenika.

Suđenje Tolimiru će se nastaviti izvođenjem novog svjedoka haške optužbe.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG