Dostupni linkovi

Hag: Čak devetnaest svjedoka tužiteljstva


Jelena Rašić (sjedi) tjekom svog prvog pojavljivanja u Hagu, 22. septembar 2010.
Jelena Rašić (sjedi) tjekom svog prvog pojavljivanja u Hagu, 22. septembar 2010.
Na Haškom sudu i dalje traju pripreme za suđenje Jeleni Rašić, bivšoj referentici za slučaj u timu obrane Milana Lukića, vođe paravojne jedinice bosanskih Srba Beli Orlovi osuđenog u prvom stupnju na doživotni zatvor zbog zločina nad višegradskim Bošnjacima.

Rašić, optužena za nepoštivanje suda za što je predviđena kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, izjasnila se u rujnu prošle godine – da se ne osjeća krivom ni po jednoj od pet točaka optužnice koje ju tereti - za svjesno i hotimično ometanje provođenja pravde.

Na, u petak održanoj, statusnoj konferenciji o stanju u postupku koje se održavaju svaka tri mjeseca, Rašić nije bila nazočna.

O njezinom stanju braniteljica Mira Tapušković izvjestila je ostale strane u postupku, no to je ostalo skriveno za javnost budući da je zatražila zatvorenu sjednicu.

Još uvijek se radi na samoj optužnici prema kojoj je Rašić 2008. godine ponudila Zuhdiji Tabakoviću 1000 eura ukoliko potpiše unaprijed pripremljenu lažnu izjavu, što je on prihvatio.

Tabaković je nakon priznanja krivnje osuđen u Den Haagu na tri mjeseca zatvora, nakon čega je tužiteljstvo pokrenulo postupak protiv Rašić.

Morrison - optužena znala da radi protuzakonito

Predsjedavajući sudac Howard Morrison, porijeklom iz Velike Britanije, na statusnoj konferenciji je predložio nekoliko izmjena, podsjetivši na optužnicu.

"Kad sam prvi put pogledao samu optužnicu meni je palo na pamet da bi se ona mogla poboljšati, usavršiti. Za paragraf 16 pod točkom 5 i paragraf 9 u točkama 3 i 4: dakle „znajući da su rečene izjave neistinite“. U točki 2 mislim da je sasvim razumljivo iz riječi: „poticala i uvjeravala da je optužena znala da se radilo o navođenju na davanje lažnog iskaza", predložio je sudac.

Howard Morrison iz Velike Britanije, Haški tribunal, 04. februar 2011.
Optužba je izvijestila kako misli pozvati čak 19 svjedoka, što je dosta u odnosu na proces za nepoštivanje suda, odnosno za navođenje na lažni iskaz.

Obrana će pak pozvati 5 svjedoka. Sudac je procijenio kako bi postupak za navodno podmićivanje trebao trajati 15 radnih dana.

Sljedeća statusna konferencija održati će se polovicom svibnja ove godine kada bi se trebao odrediti i precizan datum početka suđenja.

Podsjetimo, Milan i Sreten Lukić iščekuju konačnu žalbenu presudu u pritvoru Haškog suda.

Milan, za čiji se alibi prema optužnici protiv Rašić potkupio Tabaković, osuđen je u prvom stupnju na doživotan zatvor, a njegov rođak Sreten na 30 godina zbog ubijanja Bošnjaka u Višegradu, na posebno okrutan način – spaljivanjem u zatvorenim kućama.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG