Dostupni linkovi

Neizvjestan početak ponovljenog suđenja Haradinaju


Suđenje Ramušu Haradinaju, Balaj i Brahimaj iza svojih branitelja, ICTY, 23. veljače 2011.
Suđenje Ramušu Haradinaju, Balaj i Brahimaj iza svojih branitelja, ICTY, 23. veljače 2011.
Početak novog suđenja bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)- Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju još je neizvjestan.

Iako je zakazan za kraj siječnja ove godine odgođen je, zbog čekanja odluke Žalbenog vijeća vezane uz zahtjeve obrane Haradinaja i Balaja da tužiteljstvo dodatno skrati optužnicu za udruženi zločinački poduhvat, odnosno zločine u
logoru OVK u Jablanici.

Timovima obrane bivših zapovjednika OVK je u interesu da suđenje počne što prije budući da su njihovi klijenti u pritvoru Haškog suda.

Branitelj Haradinaja Ben Emmerson predložio je pretpretresnom sucu da zakaže suđenje odmah za svibanj ove godine, kako bi se strane u postupku primorale da se što prije spreme za početak suđenja. Riječima sudskog prevoditelja.

"Rješenje bi možda moglo biti i to da sudsko vijeće sada odredi početak suđenja. Da taj datum bude dovoljno daleko da Žalbeno vijeće do tada može donijeti svoju presudu. Mogu hipotetski predložiti 1.svibanj. To optužbi daje dva mjeseca, malo više nego što traže, da srede stvari na svojoj strani i da budu spremni za suđenje. I ukoliko Vi udovoljite našem zahtjevu da se sada naloži objavljivanje (dokumenata i dokaza) onda će i obrana dobiti dva mjeseca da provede svoju istragu. Iako će to značiti da će moj klijent ostati 4 mjeseca u pritvoru dulje nego što se očekivalo ipak će to nepravedno produženje biti minimalno", predložio je Emmerson.Haradinajev branitelj Emmerson i tužitelj Paul Rogers su se žestoko sukobili u sudnici u vezi s objavljivanjem materijala budući da tužiteljstvo i dalje čeka spomenutu odluku Žalbenog vijeća o dodatnom skraćivanju optužnice.

Naime tužiteljstvo ne želi objaviti materijale vezane uz optužbe, a koje neće koristiti na suđenju budući da ne želi bespotrebno izlagati potencijalne svjedoke.

Suđenje Ramušu Haradinaju, Emerson i Haradina, ICTY, 23. veljače 2011.
Tužitelj Rogers upozorio je na to i sudsko vijeće.

"Optužba u ovoj sudnici nije ravnodušna prema činjenici da optuženi sjede u pritvoru i čekaju na suđenje. Međutim, moji su uvaženi kolege (branitelji) iznijeli zahtjev da se ovaj predmet treba ograničiti. Također su iznijeli zahtjev za objelodanjivanje materijala za svjedoka za kojeg oni kažu da ne treba svjedočiti na suđenju. Prema tome Vi već imate informacije da ti ljudi (svjedoci) mogu biti
izloženi riziku i to će biti faktor koji ćete Vi morati uzeti u obzir prilikom odvagivanja svih argumenata. I Vi ćete morati odlučiti je li se u vezi s tim čovjekom mora odobriti odgođeno objelodanjivanje. Jer ukoliko Žalbeno vijeće odluči da taj čovjek neće svjedočiti postoji rizik da bi taj čovjek mogao biti izložen nepotrebnim rizicima. Sve je to dio te velike jednadžbe ravnoteže koju Vi morate riješiti“
, objasnio je svoje odbijanje objelodanjivanja tužitelj Rogers pretpretresnom sucu Bakone Justice Molotu.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Haškog suda je u srpnju prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Balaju uz obrazloženje da je prvobitni proces obilježilo zastrašivanje svedoka, odlučivši da suđenje bude djelimično ponovljeno po šest točaka optužnice.

Tužiteljstvo je u svojoj žalbi tada ustvrdilo da dva ključna svjedoka o zločinima u logoru u Jablanici 1998.godine nisu svjedočili. Suđenje će se dijelom ponoviti i Brahimaju, kome je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostupanjsku presudu od šest godina zatvora.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG