Dostupni linkovi

Hag: Počela rasprava o tužbi Makedonije protiv Grčke


Međunarodni sud pravde u Hagu
Međunarodni sud pravde u Hagu

U Međunarodnom sudu pravde u Hagu u ponedeljak je počela javna rasprava o tužbi Republike Makedonije protiv Grčke zbog kršenja Privremenog sporazuma između ove dve zemlje, koji je bio potpisan 1995. godine.

Makedonija u tužbi traži da sud zaštiti njena prava predviđena ovim sporazumom, koja omogućavaju da zemlja postane članica međunarodnih organizacija pod privremenin nazivom - Bivša jugoslovenska republika Makedonija.

Od suda se zahteva da utvrdi da je na Samitu NATO-a u Bukureštu 2008. godine Grčka prekršila jedan član Privremenog sporazuma, čime je sprečeno učlanjivanje Makedonije u Alijansu. Sa grčke strane će se braniti time da je Makedonija ta koja je prva prekršila sporazum.

Pravni eksperti smatraju da je najpre diskutabilno da li će biti prihvaćena tužba, odnosno da li zaista postoji kršenje sporazuma. Dalje, kažu oni, sud može doneti odluku koja će biti samo deklarativna, bez nikakve obaveze.


Kadriu: Njeno izvršavanje u krajnjem slučaju bi značilo angažovanje i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o preduzimanju konkretnih sankcija prema državi koja neće izvršavati odluke suda.

Ukoliko pak, odluka ima konstitutivni značaj, onda će sud predvideti i obavezu koja se treba ispuniti, kaže Univerzitetski profesor Osman Kadriu.

"Njeno izvršavanje u krajnjem slučaju bi značilo angažovanje i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o preduzimanju konkretnih sankcija prema državi koja neće izvršavati odluke suda, u šta sumnjam, jer će po svemu sudeći, odluka, ukoliko bude pozitivna za Makedoniju, sa pravnog aspekta biti bespredmetna i neizvršna", kazao je Kadriu.

Diplomati podsećaju da sudski proces ne treba vezivati sa pregovorima o sporu sa imenom koji se vode posredstvom Ujedinjenih nacija. Raniji ministar spoljnih poslova Denko Maleski kaže da će ovaj spor najverovatnije rešiti diplomatija i da će i sudska odluka biti izbalansirana u tom smeru.

Inače, javna rasprava u Hagu će trajati 10 dana. Sud će odlučivati o žalbi posle završetka usmenog suočavanja, a presuda se može očekivati nakon letnjih odmora, a najkasnije najesen. Presude Međunarodnog suda pravde su konačne i obavezujuće za zemlje-članice Ujedinjenih nacija, odnosno za strane u sporu.

XS
SM
MD
LG