Dostupni linkovi

Hag: Gotovini 24 a Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen
Haško sudsko vijeće proglasilo je krivim hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača za sudioništvo u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja srpskog stanovništva prilikom i nakon operacije Oluja 1995. godine, dok je trećeoptuženi Ivan Čermak oslobođen po svim točkama optužnice.

U prvostupanjskoj presudi na koju se očekuju žalbe, Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18.

"Brijunski sastanak" hrvatskog vojno-političkog vrha, koji se navodno dogodio krajem srpnja 1995.godine, neposredno prije akcije Oluja, sudsko vijeće je ocijenilo kao ključan pokazatelj udruženog zločinačkog poduhvata protjerivanja krajinskih Srba.

Kao ključnu figuru tog plana predsjedavajući sudac Alphonso Orie je naveo prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

„Na Brijunskom sastanku Tuđman i vojni starješine razmatrali su kako da se upotrijebe vojne snage, da ne samo srpska vojska Krajine, nego i civilno stanovništvo, napusti Krajinu. Vijeće je zaključilo da su hrvatske vojne starješine, ukljućujući i Tuđmana, upotrijebile hrvatske vojne snage i specijalnu policiju da počine zločine koji su sačinjavali cilj udruženog zločinačkog poduhvata“, pročitao je rezime presude sudac Orie.Budući da su prema transkriptima "Brijunskog sastanka", koji su prihvaćeni kao dokaz tužiteljstva, Gotovina i Markač bili na njemu prisutni, sudsko vijeće ih je proglasilo krivima za značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinima nad stanovništvom srpske nacionalnosti.

Suci su odlučili da je Gotovina kao glavni vojni zapovjednik akcije Oluja mogao predvidjeti brojne zločine koji su se dogodili tijekom i nakon akcije.

"Vijeće je ustanovilo da su hrvatske vojne snage, uključujući i specijalnu policiju počinili, ubojstva, okrutno postupanje, nečovječna djela, pljačku, progon i deportaciju u skladu s navodima iz optužnice. Imajući u vidu veliki broj zločina počinjen nad srpskim stanovništvom Krajine u relativno kratko vrijeme, sudsko vijeće je dalje zaključilo da je postojao rasprostranjeni i sistematski napad usmjeren protiv srpskog stanovništva“, pročitao je predsjedavajući sudac zaključke vijeća.Iako je prema nalazima sudaca specijalna policija bila podređena Glavnom stožeru Hrvatske Vojske, zaključeno je da je njezin glavni zapovjednik Markač imao potpunu kontrolu nad njezinim akcijama.
Sudija Orie: U kolovozu 25. kolovoza 1995.godine pripadnici specijalne policije umorili su nekoliko starijih seljana u zaseoku Grubori.


"U kolovozu 25. kolovoza 1995.godine pripadnici specijalne policije umorili su nekoliko starijih seljana u zaseoku Grubori. Tog i sljedećeg dana ista postrojba je zapalila uz to i imovinu u Gruborima i u selu Ramljani. Gospodin Markač je širio lažne priče i sudjelovao u prikrivanju zločina koje su počinili njegovi potčinjeni nad krajinskim Srbima i njihovom imovinom“
, zaključio je Orie.

Sudsko vijeće je odlučilo kako Čermak kao vojni upravitelj Knina nije sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu te da nije lagao i prikrivao zločine hrvatskih snaga.

Stoga je naloženo njegovo trenutno oslobađanje. Proces hrvatskim generalima je počeo 2008., a završio u rujnu prošle godine. Konačne presude saznati će se nakon žalbenog postupka koji se očekuje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG