Dostupni linkovi

Srbija nudi milion evra za hvatanje Mladića


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Za drugu dvojicu optuženih, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, nagrada je po 250.000 evra.

Srbija je raspisala nagrade od po milion evra za hapšenje dvojice najtraženijih haških optuženika – Ratka Mladića i Radovana Karadžića. 250.000 evra dobiće građani koji pomognu da se pronađu Stojan Župljanin ili Goran Hadžić, a srpskoj policiji sa informacijama mogu da se jave informatori iz celog regiona.

Vladimir Vukčević, specijalni tužilac Srbije za ratne zločine, potvrdio je za naš program da je Srbija raspisala nagradu od po milion evra za informacije koje bi dovele do hapšenja haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Za optužene Stojana Župljanina i Gorana Hadžića nagrada je po 250.000 evra. Detalje o raspisivanju nagrade, Vladimir Vukčević saopštio je novinarima na pravosudnom skupu u Beogradu:

“Tačno je da raspisana, od strane Saveta za nacionalnu bezbednost, a na inicijativu Akcionog tima Vlade Republike Srbije.”

RSE: Kada očekujete prve rezultate?

“To niko ne može da kaže, očekujemo ih. Mi ih tražimo kao da su ovde ali nismo sigurni – kada bi bili sigurni to bi značilo da znamo gde su, a mi to ne znamo.” Njegovu izjavu možete čuti u audio prilogu ovog teksta.

RSE: Zašto ste se odlučili baš za tu meru?

“Da se vidi politička volja Vlade Republike Srbije da se taj problem reši – da li hoćemo ili nećemo. Raspisali smo tu nagradu da bi se videlo da smo odlučni da to stavimo ad akta.”

Vukčević je rekao da bi osobe koje mogu da pomognu hapšenje bilo kog haškog optuženika trebalo da se jave srpskoj policij, i naveo da to važi i za sve građane zemalja regiona koji imaju podatke da su begunci na njihovoj teritoriji:

“Svi treba da se jave MUP-u Srbije i da ga obaveste da li eventualno poseduju neke informacije, gde se nalazi bilo koji od njih, Karadžić, Mladić, Župljanin..”

Savet za nacionalnu bezbednost, čijom odlukom su raspisane nagrade, čine predsednik Srbije, premijer, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, šefovi Bezbednosno informativne agencije, Vojno bezbednosne agencije i načelnik Generalštaba.
Dušan Petrović, ministar pravde, izjavio je da je jasno da Srbija ima obavezu da se svi optuženi nađu pred Haškim tribunalom:

“Potpuno sam uveren da su svi nadležni organi puno posvećeni rešavanju ovog problema. Svi rade predano, a rezultat, uveren sam, se na kraju mora pokazati. Taj rezultat će biti ili pronalaženje ovih optuženih lica na teritoriji Srbije ili vrlo jasni dokazi da se oni ne nalaze u Srbiji.”

Raspisivanje nagrade za hapšenje begunaca, rekao je Petrović, uobičajeno je u svetu:

“U celom civilizovanom svetu postoje i ovakve mere i ne vidim da postoji bilo kakva suštinska razlika u načinu na koji se, jedna civilizovana i demokratska država, bori sa ovakvom vrstom problema.”

Ukoliko bude informacija koje dovedu do hapšenja nekog od optuženika nagrade će isplatiti država Srbija, pa su novinari pitali ministra finansija Mirka Cvetkovića kako će u budžetu opterećenom deficitom pronaći novac za nagrade onima koji lociraju haške begunce:

“Deficit u budžetu je iskazan u milijardama dinara a milion eura je vrlo mala cifra. Ne znam da li postoji ta stavka u budžetu, ali milion eura nije neka naročita stavka. Ne znam.”

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da će raspisivanje nagrade imati dobar medijski odjek, i da će doprineti stvaranju ukupne slike o spremnosti okončanja saradnje sa Hagom:

“U praksi mislim da to neće rezultirati pronalaženjem optuženih. Pre svega, mnogo toga što se desilo prilikom javnih nastupa Karle del Ponte u poslednje vreme kompromitovalo je poziciju Zapada i sve pritiske koje su do sada preduzimali prema Srbiji, kada je reč o slučaju dvojice najtraženijih Srba sa liste Haškog suda.”

Uprkos tome, Aleksandar Radić zaključuje da svakako postoje ljudi koji bi mogli da ponude informacije o haškim beguncima:

“Pitanje je samo cena koja će im se ponuditi, ali do sada su sa Zapada nuđeni mnogo veći novci sa garancijama koje su bile prilično snažne pa ipak to nije dovelo do denuncijacije ni Karadžića ni Mladića.”

Vlast u Beogradu očekuje da će izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom, koji bi Evropskoj uniji 15. oktobra trebalo da podnese Karla del Ponte, biti pozitivan.

XS
SM
MD
LG