Dostupni linkovi

Hag: Tužiteljstvo zatražilo doživotnu kaznu za Šainovića i ostale


Šainović i ostali u sudnici 15. ožujka 2013.
Šainović i ostali u sudnici 15. ožujka 2013.
Završena je žalbena rasprava na Haškom sudu u slučaju četvorice visokih srbijanskih dužnosnika optuženih za zločine nad kosovskim Albancima, poznatom kao Šainović i ostali. Nakon što su timovi obrane zatražili tijekom tjedna njihovo oslobađanje, tužiteljstvo je za osuđenike u prvom stupnju u petak zatražilo pooštravanje kazni.

Tužiteljstvo je zatražilo veću kaznu od već dodijeljene 22 godine zatvora -za potpredsjednika savezne vlade Jugoslavije i šefa Zajedničke komande vojske i policije za Kosovo - Nikolu Šainovića, zapovjednika Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića te načelnika policijskog štaba na Kosovu Sretena Lukića. Odnosno, veću kaznu od 15 godina za bivšeg zapovjednika Prištinskog korpusa VJ Vladimira Lazarevića.

Prema stavu haškog tužiteljstva kazne za Šainovića i ostale su nedovoljne jer prvostupanjsko sudsko vijeće nije dobro procijenilo težinu zločina srbijanskih snaga na Kosovu 1999.godine.

Tužiteljica Mišel Džarvis (Michelle Jarvis) podsjetila je zato žalbene suce na sistematsku kampanju etničkog čišćenja – u sklopu koje je ubijanje i seksualno nasilje bilo toliko rasprostranjeno – da je nemoguće da optuženi to nisu mogli predvidjeti.

„Pavković, Šainović i Lukić se trebaju osuditi za seksualne delikte u Prištini – kao zločini protiv čovječnosti, putem progona, unutar udruženog zločinačkog poduhvata 3. Tražimo da vrlo jasno naglasite, kako ste to i ranije činili, da Međunarodni sud (ICTY) priznaje i kažnjava sve oblike nasilja. Bilo da su njemu izloženi muškarci, žene ili djeca. Nasilja koje se nad nekim sprovodi zbog toga što je član stanovništva koje se uzima za metu“, zatražila je tužiteljica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
Direktan link

Haško tužiteljstvo je, odbacilo je navode timova obrane koji su se pozivali na nedavno haško oslobađanje načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića i zaključke njegovih žalbenih sudaca – da pomoć srpskim snagama u susjednim državama - nije bila direktno usmjerena na počinjenje zločina.

Sudsko vijeće
Sudsko vijeće
Tužitelj Peter Kremer odbacio je i pokušaj prebacivanje odgovornosti osuđenika u prvom stupnju na druge srbijanske dužnosnike u sporno vrijeme.

„Šainović, Pavković, Lukić i Lazarević – svi su bili u Prištini tijekom tih događaja. Tvrdimo da zdrav razum kaže – da su 15 i 22 godine neproporcijalne – prirodi i karakteru ovih zločina. Sedamsto tisuća života uništeno je kao rezultat prethodno smišljenih, nasilnih akcija izvedenih tijekom vrlo kratkog vremenskog perioda“, obrazložilo je svoj zahtjev Kremer zatraživši od žalbenih sudaca - izricanje najteže moguće kazne propisane na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Na kraju žalbene rasprave mogućnost da se obrate sudu dobili su i sami optuženi poričući svoju odgovornost za zločine snaga kojima su zapovjedali, prebacujući odgovornost na NATO savez.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:36 0:00
Direktan link

Prvostupanjsko suđenje je počelo u srpnju 2006., a završeno u kolovozu 2008.godine. Tijekom dokaznog postupka tužitelji su izveli 112, a timovi obrane 120 svjedoka.

Podsjetimo, u prvostupanjskom procesu sudilo se i bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću, no on je oslobođen svih optužbi 2009.godine, dok je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, nedavno prihvatio kaznu od 15 godina zatvora.

Tako da od šestorice srbijanskih dužnosnika, konačna, drugostupanjska kazna očekuje još četvoricu. Peteročlano sudsko vijeće, pod predsjedanjem kineskog suca Lija Daćuna (Liu Daqun), prema dosadašnjoj praksi, konačnu presudu bi moglo donijeti unutar godine dana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG