Dostupni linkovi

Hag: Sarajlije gađane granatama napravljenim u Srbiji


Snimaj dijela raketnog motora avio-bombe prikazan na suđenju Ratku Mladiću
Snimaj dijela raketnog motora avio-bombe prikazan na suđenju Ratku Mladiću
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ekrema Suljevića, inženjera strojarstva koji je u jedinici za protudiverzijsku zaštitu sarajevske policije obavio između 50 i 60 uviđaja granatiranja i ostalih artiljerijskih napada. Između ostalog i gađanja Sarajlija avio-bombama, imrpoviziranim oružjem velike razorne moći.

Suljević je sudu potvrdio i kako su serijski brojevi na pronađenim ostacima minobacačkih granata – pokazali da su projektili namjenjeni Sarajlijama - bili napravljeni u Srbiji.

Inženjer Suljević je o detaljima istraga napada na Sarajlije već svjedočio na nekoliko haških suđenja, poput bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. I tada je opisao kako je cijelo Sarajevo bilo meta vojske bosanskih Srba koja je neselektivno napadala teškim artiljerijskim oružjem.
Ekrem Suljević
Ekrem Suljević

Među ostalim i avio bombama koje su pale na područje Alipašinog polja te ulice Safeta Hadžića, pri čemu su uništena tri gornja kata stambene zgrade. Tužiteljstvo je pokazalo fotografiju s mjesta uviđaja, a svjedok Suljević je potvrdio kako prikazuje dijelove raketnog motora koji su tamo pronađeni.

„Ove rakete su korištene kao pogonski dio improviziranih eksplozivnih naprava, koje su se sastojale od raketnih motora kao pogonskog sredstva i avio-bombe kao bojeve glave. Kao eksplozivno sredstvo koje je na cilju eksplodiralo i nanosilo velika razaranja i stradanja stanovništva“, opisao je avio bombe sucima.

Osim napada na Sarajlije improviziranim projektilima teškim nekoliko stotina kilograma, Suljević je opisao i nalaze niza uviđaja minobacačkih napada, kao što je prvo kobno granatiranje tržnice Markale. Tijekom zadnje godine rata 1995., Suljević je pronašao prilikom više uviđaja, dijelove granata na kojima su oznake potvrđivale - da im je pogonsko punjenje proizvedeno u Srbiji.

„Ćirilično KV. Znači sva ova osnovna punjenja su napravljena i kompletirana u tvornici Krušik – Valjevo. Od 1993.godine do 1995.godine koliko ja vidim iz ovih oznaka“, naveo je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:53 0:00
Direktan link

Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako su mnoge eksplozije u Sarajevu podmetnute kako bi se za to optužila Vojska Republike Srpske. No Suljević je odgovorio kako ni u jednom od brojnih uviđaja nije vidio tragove koji bi upućivali na nešto takvo.

Policijski istražitelj napada teškom artiljerijom na Sarajevo dovršiti će iskaz u utorak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG