Dostupni linkovi

I Hadžiluk u sjenci gripa


Oko 2,5 miliona štirom svijeta dolaze u Saudijsku Arabiju za hodočašće
Oko 2,5 milona muslimana širom svijeta skuplja se da bi učestvovali u Hadžiluku, islamskom hodočašću u Meku i Medinu.

Nova gripa ove je godine međutim omela učešće mnogih.

No, i pored toga što je zabrinutost porasla kada su vlasti saopštile da je četvoro hodočasnika tokom vikenda umrlo od svinjske gripe, zvaničnici ministarstva zdravlja Saudiske Arabije tvrde da to nije dokaz da broj oboljelih od H1N1 raste ili da se bolest brže širi.

Ministar zdravlja Abdulah Abdul Aziz al Rabea uvjeren je da je njegova zemlja dobro pripremljena za zaštitu tokom Hadža.

“Ja vrlo vjerujem, vjerujem prije svega u pripreme. Imam povjerenja u tim ministarstva zdravlja , u naše zalihe, uvjeren sam da smo obezbijedili dovoljno bolničkog smještaja ako bude bilo potrebe. Do sada svi indikatori pokazuju dobre rezultate, mali broj oboljelih i do sada, dan za danom, ne vidimo ništa alarmantno.”

Saudiske vlasti su preuzele dodatne mjere da obezbijede smještaj i medicinsko osoblje. Oni su takođe instalirali na opremi u blizini hodočasnika da bi reagovali na prve sumnjive siganle virusa. Angažovano je i više od 100.000 policijskih i bezbjednosnih snaga u Meki i Medini.

Hadžiluk je kao običaj prije 14 vjekova ustanovio prorok Muhamed, kao jedan od pet svetih islamskih obaveza i jedan od najvećih svjetskih vjerskih obreda. Za dobrostojeće muslimane posjeta Meki i Medini ovo je gotovo jedna od obaveza.

Hamdo Abdul Rahim, kanadski Marokanac u Meki je radi učešća u Hadžu. Kaže da se ne plaši panademijske gripe.

“Nema svinjske gripe ovdje u Saudijskoj Arabiji, hvala bogu. Takođe, hvala bogu sve je dostupno u ovoj zemlji, medicinsko osoblje, ljekari, sve. Hvala bogu ja se ne plašim ničaga. Nijesam se vakcionisao, ja se ne plašim svinjskog gripa, hvala bogu”

Muslimani vjeruju da Hadž potiče od proroka Ibarahima, hiljadama godina unazad. Petodnevni obred podrazumijeva niz rituala između ostalog i ljubljenje Hajre Asvad crnog kamena u uglu Kaba.

Nakon brojnih vjerskih obreda, trodnevnog slavljenja Ejd al Adha, hodočasnici se skupljaju u sveti grad Medinu gdje je prorok Muhamed sahranjen i gdje je jedno vrijeme živio u egzilu.

XS
SM
MD
LG