Dostupni linkovi

Hadžićeva obrana relativizira zločine srpskih snaga


Veljko Džakula svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 22. listopad 2012.
Veljko Džakula svjedoči na suđenju Goranu Hadžiću, 22. listopad 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću nastavljeno je višednevnim iskazom političkog insajdera pobunjenih Srba u Hrvatskoj, Veljka Džakule.

Prilikom njegovog unakrsnog ispitivanja, obrana Hadžića je pokušala umanjiti ulogu optuženog u ratnoj retorici koja je dovela do etničkog čišćenja, kao i svaliti odgovornost za rat - na hrvatsku stranu.

Džakula je kao bivši član Srpske demokratske stranke (SDS) i vlade RSK - nastavio opisivati okolnosti izbijanja sukoba u Hrvatskoj 1991.godine, tijekom čega je ustvrdio - da mirno rješenje nisu željele ni vlasti u Beogradu, niti vlasti u Zagrebu.

Hadžić se podsjetimo tereti kao produžena ruka u Hrvatskoj, bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića – u stvaranju etnički čistih srpskih teritorija protjerivanjem stanovništva nesrpske nacionalnosti.

„Radio sam na stvaranju mira i zaustavljanju rata u Hrvatskoj“, izjavio je Džakula opisujući, treći dan svjedočenja, kako je zbog toga stvorio Srpski demokratski forum, kojeg su podržali mnogi srpski intelektualci u Hrvatskoj u želji za mirnim rješenjem.

Nakon otvorenijeg zagovaranja suživota Hrvata i Srba, Džakula je uhićen od strane krajinskih vlasti, a u zatvoru je proveo - oko 110 dana.

No prema njegovim riječima, nastojanja za nastavak suživota dva naroda, smetala su i jednoj i drugoj sukobljenoj strani.

Branitelj Zoran Živanović
Branitelj Zoran Živanović
„Jer poslije tog osnivanja (Srpskog demokratskog foruma) mi smo išli i u Beograd i u Zagreb, kako bi ih o tome obavijestili. Ni jedna od tih strana nije bila zainteresirana za te naše ideje, za te naše stavove i naše aktivnosti“, naveo je Džakula koji se kao predsjednik Srpskog demokratskog foruma i danas bavi povratkom srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

Kako bi relativizirala odgovornost za etničko čišćenje i protjerivanje građana nesrpske nacionalnosti, za što je Hadžić optužen, obrana je navela više zločina hrvatskih snaga koji su potencirali eskalaciju rata.

Pri tom se branitelj Zoran Živanović koristio istom taktikom prebacivanja odgovornosti kao i branitelji nekih drugih haških optuženika, iako su suci tijekom više suđenja upozorili - da zločini drugih zaraćenih strana nisu predmet konkretnog suđenja te da se neće uzimati u obzir.

Ipak, branitelji optuženih za ratne zločine, time su odaslali u javnost - puno neugodnih podataka o ratu. Tako je bilo i prilikom ispitivanja Džakule, koji je i sam spomenuo saznanja o zločinima druge strane, prikupljenih od drugih haških, političkih insajdera.

„Po tvrdnjama gospodina Stipe Mesića, koji je bio predsjednik Republike Hrvatske – jedan od ministara je referirao predsjedniku Tuđmanu – da se Zapadna Slavonija pali u tri smjene, znači 24 sata na dan. Sve je to napravila – hrvatska vojska“, iznio je svjedok i podatke neugodne za državu Hrvatsku, u kojoj ni 20 godina od početka rata nisu razjašnjenje okolnosti davanja povoda srpskoj pobuni, zločinima hrvatske vojske i policije protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:25 0:00
Direktan link

Iskaz o političkim previranjima pred rat u Hrvatskoj i u vrijeme njegovog petogodišnjeg trajanja, Džakula bi trebao dovršiti u utorak, a nakon toga, suđenje Hadžiću po 14 točaka optužnice (za zločine protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti od polovice 1991.godine do kraja 1993.godine) - nastaviti će se nastaviti iskazom trećeg po redu svjedoka tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG