Dostupni linkovi

Hadžićeva obrana: JNA odgovorna za odvedene iz vukovarske bolnice


Zoran Živanović
Zoran Živanović
Na suđenju bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću iskaz je dovršio stručnjak sudske medicine, doktor Davor Strinović, koji je opisao nalaze eshumacije žrtava iz masovnih grobnica na području Istočne Slavonije.

U ponedjeljak Hadžić nije bio prisutan u sudnici, no u utorak se pojavio, za vrijeme unakrsnog ispitivanja doktora Strinovića od strane njegove obrane - koja je odgovornost za zarobljenike pogubljene na Ovčari, pokušala prebaciti s optuženog na Jugoslavensku narodnu armiju, JNA.

Osim što je na kratko pokušao poljuljati vjerodostojnost nalaza o pogubljenim ljudima odvedenim iz vukovarske bolnice 19. studenog 1991.godine, Hadžićev branitelj Zoran Živanović je predočio vojni dokument JNA (zapisnik sa sastanka) u kojem se navodno, upravo oni spominju.

No je li se radilo o istoj grupi koja je kasnije eshumirana iz masovne grobnice na Ovčari – svjedok Strinović nije mogao potvrditi.

„Ne znam o koje to 174 osobe iz bolnice (je riječ). Ja samo znam da je odmah nakon pada Vukovara sastavljen popis osoba koje su bile u bolnici, koje su nakon toga nestale i koje su onda tražene. Za ove 174 osobe ranjenih iz bolnice, pod ovom formulom CEE, ne bih znao objasniti“, naveo je svjedok.

Hadžićev branitelj je nastavio u pokušajima prikazivanja – kako je odgovornost za masovno pogubljenje oko 200 zarobljenika na Ovčari upravo na oficirima JNA, a ne na Hadžiću pod čijim su zapovjedništvom bili pripadnici Teritorijalne obrane i dobrovoljci koji su prema optužnici bili direktni izvršitelji nedjela.

Živanović je tako spomenuo majora JNA Veselina Šljivančanina, koji je osuđen za učešće u prethodnom mučenju ubijenih, a na čijem je haškom suđenju Strinović također svjedočio.

„Je li tada Vama eventualno objašnjeno (prilikom sastanka 1992.godine između srpskih i hrvatskih predstavnika Komisije za zatočene i nestale), iz kojih razloga je objašnjenje o ovim osobama traženo od majora Šljivančanina?“, ispitivao je branitelj.

„Zaista ne znam“, odgovorio je svjedok koji je u sklopu hrvatske Komisije za zatočene i nestale sudjelovao u istragama masovnih grobnica kao istaknuti vještak sudske medicine.

Suđenje Hadžiću nastaviti će se u četvrtak, još jednim iskazom vještaka u vezi zločina nad nesrpskim stanovništvom u Istočnoj Slavoniji. Isti dan nastaviti će se i suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, dok će njegovom političkom šefu u ratno vrijeme - Radovanu Karadžiću, proces ponovno krenuti idući tjedan.

(VIDEO: Dokumentarni film o odvođenju ranjenika iz bolnice od strane srpskih snaga)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG