Dostupni linkovi

U Sarajevu zaplijenjen stan bivšeg načelnika sarajevske opštine Hadžibajrića


Policija Kantona Sarajevo je 10. maja 2023. godine privela tadašnjeg načelnika sarajevske Opštine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića.
Policija Kantona Sarajevo je 10. maja 2023. godine privela tadašnjeg načelnika sarajevske Opštine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je u utorak u centru Sarajeva zapečatila stan bivšeg načelnika sarajevske opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, vrijedan 280.000 maraka (oko 140.000 eura), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa direktor te agencije, Emir Bašić.

Zaplijenjeni stan u Sarajevu je uknjižen na drugo ime, ali je istragom utvrđeno da je stvarni vlasnik Hadžibajrić.

On je uhapšen u maju prošle godine, zbog sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Nalazi se u pritvoru nakon što je smijenjen sa funkcije opštinskog načelnika.

Pritvor mu ističe 30. aprila.

Uz Hadžibajrića su prošle godine uhapšeni i njegov sin, Seid Hadžibajrić, te Alma Destanović, sekretarka Opštine, kao i Elmedin Karišik, koga tužilaštvo sumnjiči da je sa bivšim načelnikom rukovodio organizovanom kriminalnom grupom.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo Hadžibajrića sumnjiči Hadžibajrića da je nezakonito davao u zakup javne parking prostore privatnim firmama, nad kojima je imao kontrolu, čime je grupa nezakonito zaradila više stotina hiljada maraka.

Ranije je Agencija za upravljanje oduzetom imovinom preuzela upravljanje nad spornim parkinzima, dok je Elmedinu Karišiku oduzeta zgrada u naselju Bistrik, a Hadžibajriću kuća u Hrvatskoj.

Hadžibajriću Tužilaštvo dodatno na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 maraka (oko 76.500 eura).

Protiv Hadžibajrića je, prije njegovog hapšenja u maju prošle godine, potvrđena i optužnica u odvojenom predmetu, zbog navodnog nezakonitog otpuštanja šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad, tokom 2020. i 2021. godine.

XS
SM
MD
LG