Dostupni linkovi

Vođe vojnog puča u Gvineji obećavaju prelaznu vladu


Državni udar 5. septembra u Gvineji treći je od aprila u Zapadnoj i Centralnoj Africi.
Državni udar 5. septembra u Gvineji treći je od aprila u Zapadnoj i Centralnoj Africi.

Vođe vojnog udara u Gvineji obećale su da će uspostaviti prelaznu vladu nacionalnog jedinstva nakon svrgavanja predsednika Alfe Kondea (Alpha Conde) i raspuštanja njegovog kabineta.

Državni udar 5. septembra, u kojem su Konde i drugi vodeći političari privedeni ili im je zabranjeno putovanje, treći je od aprila u Zapadnoj i Centralnoj Africi.

Svetske sile osudile su ovo preuzimanje vlasti.

"Biće sprovedene konsultacije kako bi se definisao glavni okvir tranzicije, a zatim će biti uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva koja će voditi tranziciju", rekao je vođa puča Mamadi Dumbuja (Doumbouia) na sastanku Kondeovih ministara i visokih državnih službenika.

"Na kraju ove prelazne faze, daćemo ton novoj eri upravljanja i ekonomskog razvoja", dodao je.

Kako prenosi Rojters, Dumbuja nije rekao šta će tranzicija podrazumevati niti je dao datum demokratskih izbora.

Njegovo preuzimanje vlasti podstaknuto je rasprostranjenim nezadovoljstvom prema Kondeu (83), koji je obećao stabilnu demokratiju, ali je nasilno ućutkao protivnike, nije uspeo da smanji siromaštvo i prošle godine je odlučio da se kandiduje za treći mandat na vlasti što je po mnogim ocenama nezakonito.

"Mogu da uverim poslovne i ekonomske partnere da će se aktivnosti normalno nastaviti u zemlji. Tražimo od rudarskih kompanija da nastave svoje aktivnosti", rekao je Dumbuja.

Gvineja ima najveće svetske rezerve boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma.

Dumbuja je zabranio vladinim zvaničnicima da napuštaju zemlju i naredio im da predaju službena vozila.

Amnesty International pozvao je vođe puča da razjasne pravnu osnovu za pritvor Kondea i oslobode one koje je Konde proizvoljno pritvorio u mesecima oko prošlogodišnjih izbora.

XS
SM
MD
LG