Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opozicija neće podržati izbor Šoškića za guvernera


Dejan Šoškić
Srbija za koji dan treba da dobije novog guvernera, koji će naslediti Radovana Jelašića koji je tu funkciju napustio iz ličnih razloga. U Skupštini Srbije vodi se rasprava da li će novi guverner politikom odbrane kursa dinara, koji svakodnevno tone u odnosu na evro, moći da stabilizuje privredu i odupre se političkim pritiscima.

U danu kada se beleži najniži nivo kurs u odnosu na evro i kada mnogi očekuju da Narodna banka bude bajpas državnog budžeta, raspravom u Skupštini Srbije otvara se i pitanje da li kandidat za novog guvernera Dejan Šoškić ima plan i mogućnosti za izlazak iz ekonomske krize i oporavka sve slabijeg dinara.

Vladajuća većina koja u Skupštini Srbije promoviše Šoškića za novog guvernera, navodi da je "dobar čovek i dobar stručnjak" koji će unaprediti finansijsko i monetarno poslovanje. Ali poslanik G17 plus Vlajko Senić iz vladajuće koalcije upozorava da guverner nema čarobni štapić.

“I u tom smislu je važno da građani Srbije i od novog guvernera očekuju da će on imati bilo kakav čarobni štapić putem kojeg će moći da se igra sa režimom kursa i da ga menja na način koji je suprotan osnovnoj ekonomskoj logici, a to je logika ponude i tražnje. Ja se nadam da će novi guverner biti oslobođen tog personalnog pritiska kome je jako bio izložen njegov prethodnik Radovan Jelašić o tome da je on odgovoran za kurs i da on mora da reši taj problem”, kaže Senić.

Šoškić je u ranijim izjavama isticao da Narodna Banka i Vlada Srbije moraju zajedno intenzivno da rade na deevrizaciji, odnosno jačanju dinara. U suprotnom bi taj problem preraste u sistemski rizik zbog velikih kursnih razlika i opšteg kašnjenja u vraćanju kredita u privredi.

Novi guverner neće promeniti monetarnu politiku

Opozicija ne veruje rečima i neće podržati izbor Dejana Šoškića za novog guvernera, jer nije poznato kakav će biti njegov program.

„ Tvrdim sve vreme da pojedinac, kakav god bio jeste eksponent jedne određene politike, a mi imamo problem sa lošom monetranom politikom. Ne očekujem promene od čoveka koji je istovremeno i savetnik premijera, ali očekuje da on sa toga mesta ostvari neophodnu saradnju u sprovođenju ekonomske politike i da ono što su instrumenti za sprovođenje tog cilja –monetarna politika, stabilnost cena, stabilnost finansijskog sistema budu u funkciji tih ciljeva,“
kaže poslanica Srpske naprednke stranke Jorgovanka Tabaković.

Vlada ima ozbiljnih problema u vođenju ekonomske politike i sigurno na nijedna institucija samostalno ne može da bude brana svim problemima koji postoje, ocenjuje opozicioni poslanik Radojko Obradović.
Poslanici zameraju što je Šoškića za guverenera predložio predsednik države bez konsultacija sa stručnom javnošću. Izbor guvernera ne može biti samo personalno ili programsko pitanje. Poslanik opozicije Radojko Obradović se žali da nije poznat stav Šoškića ni o jednom pitanju koje se tiče posla guvernera i ekonomskih mera.

„Vlada ima ozbiljnih problema u vođenju ekonomske politike i sigurno na nijedna institucija samostalno ne može da bude brana svim problemima koji postoje. Tako da očekujem da kao što smo pričali pre godinu-dve, očekuje još ozbiljnije probleme u narednim mesecima, jer očigledno da budžet ima ozbiljnih problema, da ekonomska politika koju vodi vlada ne može da dovede do nikakvih pozitivnih promena“,
kaže poslanik DSS-a Obradović.

Osnovno pitanje da li Vlada i Narodna banka Srbije razumeju ključne rizike ekonomske krize. Dva ključna modela u stalnoj su napetosti- privredni i u okviru njega posebno monetarni model a drugi je efikasnost države, odnosno javni sektor i budžetska disciplina.

Miša Brkić urednik ekonomske rubrike lista Poltika kaže da je za očekivati da tu neće doći do promene iz najmanje dva razloga. Novi guverner dolazi upravo sa visoke pozicije unutar Narodne banke, ali i stege i dogovori sa MMF-om.

“Istina mi sa njima imamo još godinu dana ali ni to nije malo da bi novi guverner mogao i smeo da menja monetarnu politiku. Na osnovu dosadašnjih javnih nastupa i intervjua, koje je dao mnogim medijima proizilazi da je on istomišljenik sa svojim prethodnikom Radovanom Jelašićem,”
zaključuje Brkić.

Opozicija spočitava vladi da dovođenjem novog guvernera pokušava da devizne rezerve iskoristi za predizborne svrhe. Tvrde da je Jelašić bio prepreka za tako nešto. Radovan Jelašić podneo je ostavku 23. marta iz, kako je naveo, ličnih razloga.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Boarov: Srbija treba da stvori sistem za još veća zaduživanja
Hoće li i Srbija igrati sirtaki

XS
SM
MD
LG